Mesnevi, psikoterapi öğretisi mi?!!.

Mesnevi, psikoterapi öğretisi mi?!!.
Faik Özdengül ‘Mesnevi’ ile yedi yıl önce tanışmış.

Mesnevi Başlıbaşına Bir Terapi Kaynağı
Psikoterapinin en yeni öğretisi Mevlana ve eseri ‘Mesnevi’den! Psikoterapist Dr. Ancak Konya’da Doç Dr. Faik Özdengül ‘Mesnevi’yi temel alarak modern insanın problemlerine çözümler sunuyor
Mevlana’nın türlü özelliklerinin arasında ruh hekimliğinin de olduğunu biliyor muydunuz? Yeni Aktüel dergisine konuşan Terapist Doktor Faik Özdengül’e göre; Mevlana’nın ‘Mesnevi’si aynı zamanda gerçek bir terapi kitabı: “O, çözümü sunmadan insanı bulunduğu sıkıntılı duygudurumdan çıkarıyor sonra da sorununun çözümüne kulak verecek, algılayacak hale getiriyor…”
TERAPİ KİTABI GİBİ
Dr. Tabii o da herkes gibi Mevlana Celaleddin Rumi ve eserini biliyormuş
Yakup Şafak’ın insanlardan gelen talep üzerine başlattığı ‘Mesnevi’ okumalarına katılınca, Mevlana ve öğretisinden zamanla bildiklerinin çok üzerinde şeyler kazanabileceğini görmüş. Beş yıl süren bu çalışmanın sonunda Psikoterapist Dr. Faik Özdengül, ‘Mesnevi’nin neredeyse başlı başına bir terapi kitabı olduğunu fark etmiş. ‘Mesnevi’nin hemen ilk beyitlerinin ardından gelen ilk hikaye ruhsal tedavi ile ilgiliymiş ve eserin diğer bölümlerinde ve içerdiği hikayelerde bambaşka bir ruhsal tedavi metodu olduğunu keşfetmiş.
İNSANI DEĞİŞTİRİYOR
Dr. Özdengül, Mevlana’nın terapötik açıdan etkili tedavi edici birçok kuramı ‘Mesnevi’ye aktardığını görmüş. Ona göre bu, ‘tedavi edici psikoterapiden daha çok ruh sağlığını koruyucu anlamında ele alınması gereken’ başlı başına bir terapi. ‘Mesnevi’nin kendine ait bir terapi tekniği olduğunu belirten terapist doktor; “Mesnevi, içine girildiği zaman insanı alıyor, düşünme biçimini, hayata bakışı değiştiriyor ve insanı başka birisi haline getiriyor. Sonuçta birçok problem, problem olmaktan çıkıyor” diyor. Faik Özdengül, Mevlana ve Mesnevi’den çıkardığı bu terapi metoduna ‘Aşkın Terapi’ adını vermiş. Bu terapiyi ‘Rumi ve Aşkın Terapi’, ‘Her Şey Yağmurla Başladı’ kitaplarıyla ortaya koymuş. Söylediği kadarıyla “Biz iş ve söz hekimleriyiz… Bizim ilacımız hastalar için birebirdir” diyen Mevlana gerçekte ‘Mesnevi’ye gizlediği bir terapi yöntemiyle fark ettirmeden ciddi ve bilinçli olarak insanları iyileştiriyor.
İLK BEYİTTE BİLE VAR
Bunu yaparken de içlerine telkinler, açıklamalar, hikmetler yerleştirdiği hikayeleri kullanıyor. Özdengül’e göre Mesnevi’nin bu özelliği daha ilk beyitlerden itibaren başlıyor: “Çok fazla söze gerek yok Mesnevi’nin ilk hikâyesi hasta ve hekim hikâyesidir ve tam anlamıyla ruhsal terapiyi anlatır.”
SONUÇLAR ÇOK OLUMLU…
Faik Özdengül’ün terapi metodu; esas olarak Mesnevi’deki hikayelerden ve Mevlana’nın hikmetli sözlerinden hareketle insanların kendilerini keşfetmelerine dayanıyor. Seansların çoğu Mesnevi okuyarak, ondan alıntılar yaparak, içindeki hikayeleri irdeleyerek geçiyor. Tabii ki modern tekniklerle birlikte… Sonuçlar son derece olumlu. Danışanlar neticede birer ‘Mesnevi’ okuyucusu oluyor. Özdengül’ün şimdiki hedefi, ‘Aşkın Terapi’yi daha geniş kitlelerle buluşturmak üzere Konya’da bir enstitü kurmak. Mevlana sekiz asırdır hitap ettiği insanlığa şimdi bir de terapist ve yaşam koçu olarak yardım sunuyor.
kaynak: www.haber/forum

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.