Meyve suları vücuda zindelik kazandırıyor

Meyve suları vücuda zindelik kazandırıyor

Günün her anında güvenle tüketilebilecek sağlıklı meyve suları, vücuda kaybettiği sıvıyı kazandırır, zindelik verir.
Meyve suları, vücudun vitamin ve sıvı ihtiyacının karşılanması için en uygun ve sağlıklı içecekler arasında yer alıyor. Oysa Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği”nin “Meyve Suyu ve Benzeri İçecekler” tebliğine göre, % 100 meyve suları ve nektarların hiçbirine herhangi bir katkı maddesi konulamıyor. Ancak ülkemizde meyve suyu tüketimi çok düşük seviyelerde bulunuyor.
Ülkemizde meyve suyu tüketimi çok düşük seviyelerde olmasında meyve sularının katkı maddesi içerdiğine dair önyargı etkili oluyor

Ülkemizde meyve suyu tüketimi, Avrupa ülkelerine kıyasla çok düşük seviyede bulunuyor. Meyve sularının sağlığa zararlı katkı maddeleri içerdiği inancı ya da bu konuda duyulan şüphe, meyve suyu tüketiminin düşük olmasının nedenleri arasında yer alıyor.
Kaliteli ve zinde bir yaşam için meyve suyu
Ambalaj ve işleme teknolojilerinin, meyve sularının en doğal ve sağlıklı şekilde tüketicilere ulaşmasına olanak tanıdığını belirten Tetra Pak Meyve Suyu Kategori Müdürü Gökçe Günalp Mestçi şunları söyledi:
“Ülkemizde meyve suyu tüketiminin önündeki engellerden biri, insanların meyve sularının katkı maddesi içerip içermediğinden emin olamamalarıdır. Bu noktada tüketicilerin meyve sularının özellikleri konusunda doğru bilgilendirilmeleri önem taşıyor. Meyve sularının içerikleri Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Yönetmelik ile pazardaki tüm ürünlerin tüketici sağlığını tehdit etmeyecek şekilde üretilmesi güvence altına alınıyor. Sağlıklı, zinde ve kaliteli bir yaşam için, günün her saatinde, sağlıklı ambalajda meyve suyunun güvenle tüketilebileceğinin her fırsatta dile getirilmesi gerektiğine inanıyoruz.”
Meyve suları katkı maddesi olmaksızın aylarca taze

Aseptik karton ambalajlarda sunulan meyve suları, sadece işleme ve ambalajlama teknolojisi sayesinde, hiçbir koruyucu katkı maddesi olmaksızın, ambalaj açılmadığı sürece tazeliğini aylarca koruyabiliyor. Aseptik ambalajlama, ambalaj malzemesinin önceden sterilize edilerek üzerindeki muhtemel tüm mikroorganizmaların yok edilmesi, sterilize edilmiş bu paketlerin içine pastörize edilmiş meyve suyunun yine sterilize bir ortamda doldurulması olarak tanımlanabilir. Bu sayede ürünün içindeki besin değerlerini ve doğallığını kaybetmeden uzun süre korunması sağlanmış olur.
Her meyve suyu aynı değil
Meyve suları içerdikleri meyve konsantresi oranlarına göre birbirinden ayrılıyor. Bilinçli tüketim için ambalajların üzerindeki içerik bilgisi okunmalı.
Meyve suyunun içindeki doğal meyve oranı %100″dür. Portakal, üzüm, nar ve elmadan elde edilebilen %100 meyve suyu, elde edildiği meyvenin renk, tat ve kokusunu taşıyor. %100 meyve suyu koruyucu ve renklendiriciler gibi katkı maddesi içermiyor.
Meyve nektarı, meyve suyu veya pulpunun az da olsa su ile seyreltilmesi ile üretiliyor. Nektarın içinde en az % 25-50 oranında meyve konsantresi bulunuyor. Şeftali, kayısı gibi meyvelerin suları koyu kıvamlı olduğu için bu meyvelerden nektar üretiliyor; kayısı nektarında en az % 40, şeftali nektarında en az % 45 oranında meyve bulunuyor. %100 meyve suları gibi nektarda da Gıda Kodeksi uyarınca koruyucu ve katkı maddesi bulunmuyor.
Meyveli içecek ise, en az yüzde 10 oranında meyve içeriyor. Bu kategori altında son yıllarda aromalı içecekler de üretiliyor. Aromalı içecekler su, şeker, izin verilen katkı ve aroma maddelerinin karışımından oluşuyor.
Bir önceki Çabuk yorulmanın nedenleri ve tedavisi başlıklı konumuzda çabuk yorulma, çabuk yorulmak ve çabuk yorulmanın nedenleri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: vücuda zindelik veren yiyecekler

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.