‘Ölümcül grip salgınına karşı dikkatli olun’

‘Ölümcül grip salgınına karşı dikkatli olun’

Dünya Sağlık Örgütü‘nün verilerine göre, dünya genelinde grip salgını tehlikesi var. Stöhr kuşlarda, domuz ya da atlarda görülen bu virüslerin insana sıçrayabileceğini ve insanların bağışıklık sisteminin bu virüslerle başedemeyeceğini dile getirdi. Dünya genelinde en son 1986‘da görülen böyle bir grip salgınında, yaklaşık iki milyon kişi ölmüştü.
Klaus Stöhr, insanlarda gribe neden olan virüsün şu anda iki çeşidinin bulunduğunu, hayvanlarda ise 13 ayrı virüs tipi görüldüğünü belirtti. Dünya Sağlık Örgütü’nden Klaus Stöhr, dünya genelinde kitlesel grip salgını tehlikesi olduğunu söyledi

Dünya genelinde en son 1986‘da görülen böyle bir grip salgınında, yaklaşık iki milyon kişi ölmüştü. Pandemi olarak adlandırlan kitlesel bir grip salgınında, yine milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesinden endişe duyuluyor.
Gözler Asya kıtasında
Dünya Sağlık Örgütü’nün gözü ise “kuş gribi” diye adlandırlan hastalığın görüldüğü Asya kıtasının üzerinde. Hastalığa neden olan virüs insanlara da geçerek bu yıl 33 kişinin ölümüne neden olmuştu. Ancak DSÖ yetkilisi Klaus Stöhr, asıl tehlikenin daha başka olduğunu dile getirdi.
“Bu tür bir virüsün, gribe yakalanmış bir kişiye bulaşması vakasına henüz rastlamadık. Bu durumunda iki virüsün genetik birleşmesi, yeni bir virüs çeşidinin oluşmasına yol açabilir” diyen uzman, insandan insana geçebilecek böyle virüsün, kitlesel bir salgına neden olabileceği endişesini dile getirdi.

Stöhr, milyonlarca kişinin yeni bir virüs nedeniyle ölebileceğine dikkat çekti ve olası bir salgın için hazırlık yapılması gerektiğini vurguladı.
Harekete geçmek gerekiyor
Dünya Sağlık Örgütü, olası bir salgının günlük hayatı ve sağlık sistemini felç edeceğini belirterek, yetkilileri acil durum planı hazırlanmaya çağırdı. Hastalığa karşı aşı geliştirilmesinin önemine değinen Stöhr, Avrupa‘da sadece bir firmanın bu yönde çalışma yaptığını vurgulayarak salgın durumunda bunun yeterli olmayacağına dikkat çekti.
Ancak ilaç şirketlerinin bu konuya eğilmemesinin sebebi ise ekonomik. Bu tür araştırmalar için genelde devlet yardımı almamaları ve geliştirecekleri ilaçtan kar etmelerinin ise güç olması nedeniyle ilaç şirketleri buna pek yanaşmıyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü, ülke yönetimlerine aşı geliştirme projeleri teşvikte bulunmaları çağrısında bulundu.
Bir önceki Sistitten korunmanın formülü süt ürünleri ve meyve suları başlıklı konumuzda D vitamini, mesane iltihabı ve sistit hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: ölümcül grip virüsü belirtileri, oldurucu grip, grip salgını mide bulantısı yapar mi, grip salgini ne kadar surer, yeni grip salgınına karşı ne yapmalı

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.