Psikolojik sorun ve Depresyon nedenleri

Psikolojik sorun ve Depresyon nedenleri
Depresyon ruhsal bir hastalık olup her insanda farklı boyutlarda oluşur. Ama kendinizi her daim üzgün ve mutsuz hissediyorsanız bu DEPRESYON’dur.
Hiç kimse kendisini her an mutlu hissetmez, bazen üzgün olmak son derece normaldir. Depresyon kendisini mutsuzluk, boşluk, suçluluk çirkinlik duygularıylada belli edebilir. Yaşamın değişkenliğinin kaçınılmaz bir parçasıdır
Uzman bir hekimden yardım alınması gerekebilir. depresyon kadınlarda dahada sıkça görülen bir ruhsal bozukluktur. Aslında mutsuz olmanız için hiç bir neden yok, sadece dünyanın kötü yönünü değil güzel yönlerinide görelim. İyi yada kötü bir görüntü görmek aslında sizin elinizde, dünyanın bütün güzellikleri sizleri bekliyor yeterki ben varım diyebilin…
 

Hamilelik ve Lohusalık süreci
• Kalıtsal yatkınlık
• Fazla Alkol kullanımı
• Bazı hastalıklar ( Kanser, Multiple Skleroz, Epilepsi, Aids gibi ölümcül hastalıklar )
• Bazı ilaçlar ( Kardiyak ve hipertansifler gibi )
• Doğum ve hamilelik süreci
• Menapoz – Antrapoz dönemi
• Mevsim değişiklikleri
• Ülke, şehir değiştirme, yeni yaşam koşulları
Depresyon Tedavisi
Depresyon tedavisi son zamanlarda oldukça kolay hale gelmiştir. Depresyon tedavisi duygular, düşünceler ve davranışlar üzerinde çalışmakla da olabilir, ilaç tedavisi ile de olabilir. Uygun olduğuna karar verilmesi için bir uzman (psikolog/psikiyatrist) tarafından değerlendirilmek yeterli olacaktır.
Uzman ile yüz yüze görüşmek tedavi başlangıcını oluşturacak ilk adımdır. Uzman, bilimsel ve ölçülebilir yöntemlerle sizi değerlendirecek ve en uygun tedaviyi size önerecektir.Bilişsel olumsuzlukları ve öğrenilmiş çaresizlik düşüncelerini gidermek için psikoterapiye ihtiyaç vardır. İlaç tedavisine de serotonin ve noradrenalin üzerinden etki yapan antidepresan dediğimiz ilaçlar kullanılır. Yine de ilaç tedavisinin hızlandırılabilmesi için psikoterapiye ihtiyaç vardır. Depresyonu oluşturan nedenlere yönelik olarak psikososyal stres faktörlerinin de ortadan kaldırılması süreç içerisinde iyileşmeyi hızlandıracaktır. Bu dönem içerisinde kişinin hayatını mevcut depresyonun ez az şekilde etkilemesi için, durumun bir psikolog tarafından değerlendirilmesi ve vakit geçirilmeden tedaviye başlanması önemli olabilmektedir.

Depresyon tedavisi ilerledikçe kişiler bu değişiklikleri fark edebilmekte ve bu değişiklikler bilimsel yöntemlerle ölçülebilmektedir. Depresyonun tanısı ve tedavisi tüm dünyada uzmanlar tarafından üzerinde çalışılan ve üzerinde fikir birliğine varılmış uygulamaların yer aldığı bir alandır.
Depresyonla mücadelede yöntemleri:
1. Belli aralıklarla nefes alıp verme yoluyla rahatlama.
2. Bir yere uzanarak baş kısmından başlayarak ayaklara kadar bölge bölge gevşeme.
3. Düzenli beslenme
4. Problem yaratan durumun nedenlerini araştırıp bulma ve ortadan kaldırma.
5. İnanç ve değerleri sınamayı öğrenme
6. Duygularını açık ve uygun bir şekilde paylaşma
7. zamanı iyi kullanma
8. Sosyal destek alma
9. İletişim becerilerini güçlendirme
10.Problem çözme becerilerini güçlendirme
Bir insan olarak:
• Aşırı rekabet düşkünü olmayın
• Her yaptığınız işte başarılı olmak zorunda değilsiniz
• Aceleci olmayın
• Saldırgan olmayın
• Her şeyin kontrolünü elinizde tutmaya uğraşmayın
• Kendinize güvenin
• Kendinizle barışık olun
Depresyonda Hasta Yakınlarına Düşen Görevler
Depresyon, sadece hastanın kendisi üzerinde değil çevresi üzerinde de, baskı yaratabilir. Hastalığın isteksizlik, neşesizlik, zevk alamama gibi belirtileri nedeniyle sosyal ilişkilerde de bir bozulma olur. Üstelik hastalık ne kadar uzun sürerse bu bozulma da o denli ağır hale gelir. Ortada belirli bir neden yokken kişinin üzüntülü, karamsar, tahammülsüz hissetmesi çoğu zaman çevresindekiler için anlaşılır değildir. Depresyondaki bir kişinin yakınlarının öncelikler bu durumun hastalık olduğunu kabul etmeleri gerekir. Bu hastalık, beyindeki metabolizmanın belli bir bozukluğundan doğar. Hastalanan kişi ise bu bozukluğun meydana gelmesinden sorumlu değildir. Bu sebeple hastalıktan dolayı utanmak, suçlanmak ya da hastanın kendisini suçlamak doğru olmaz.
Bir önceki Yaz depresyonu belirtileri başlıklı konumuzda yaz depresyonu ve yaz depresyonu tedavisi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: çirkinlik psikolojisi belirtileri, şehir değişikliği psikolojisi, psikolojik sorun belirtileri

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.