Radyoaktif iyot tedavisi nasıl yapılır?

Radyoaktif iyot tedavisi nasıl yapılır?

Aşırı bir şekilde çalışma gösteren guatr için uygulanan bir tedavi yöntemi olan radyoaktif iyot tedavisi, ağız yoluyla radyoaktif iyotin alınması şeklinde uygulanmakta ve ağızdan alındıktan sonra mide ve bağırsak sisteminde emilimi gerçekleşerek tiroid hücreleri tarafından tutulmaktadır. Tiroid bezinin içinde yer alan radyoaktvite hücrelerin zarar görmesini, çalışma fonksiyonlarının engellenmesini ve büyüme kapasitesinin de köreltilmesini sağlamaktadır.
Radyoaktif iyot tedavisi
Vücudun diğer organları iyodu yakalama yeteneğine sahip olmadıkları için bu tedavi esnasında vücudun diğer organları kesinlikle bir zarara uğramaz. Radyoaktif iyot tedavisi uygulanmaya başladıktan yaklaşık bir hafta sonra etkisini göstermeye başlar ve üçüncü ayın sonunda süreç tamamlanmış olur. Tiroit bezinin tutamadığı radyoaktivite ise idrar ve gaita ile vücuttan uzaklaştırılmaktadır
Radyoaktif iyot tedavisi uygulamasında hiçbir yan etki bulunmadığı gibi aynı zamanda tedavi kalıcıdır da.

İlaç ve cerrahi müdahale gören hastaların bir süre sonra guatrları yeniden çok çalışmaya başlayabiliyorken, radyoaktif iyot tedavisinde böyle bir ihtimal pek söz konusu değildir. Radyoaktif iyot tedavisinden sonra bu olasılık yok denecek kadar çok düşüktür.
Bir önceki Karın şişkinliği nasıl giderilir? başlıklı konumuzda karın şişkinliği nasıl önlenir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: RADYOAKTİF TEDAVİ NASIL YAPILIYOR?

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.