Ramazanda kabızlığı önlemek için ne yapmalı?

Ramazanda kabızlığı önlemek için ne yapmalı?
Uzman diyetisyenin oruçta kabızlık için ne yapmalı sorusuna vermiş olduğu cevap şöyledir:

Yaz ayında oruç süresinin 15 saatten uzun olmasından dolayı iki öğün arasında büyük bir açıklık bulunmaktadır. İki öğün arasındaki bu uzun mesafe vücudumuzda bir takım değişikliklere ve sorunlara yol açmaktadır.
Ramazanda sıklıkla karşılaşılan sorunlardan olan kabızlık nasıl önlenir, kabızlığa çözüm yolları nelerdir Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Uzman Aysun Yorulmaz bu konuda oruç tutacakları olan bilgilendiriyor. Oruçta kabızlık sorunu ile sık sık karşılaşanlardansanız Yorulmaz’ın önerilerine kulak vermeli ve kabızlık şikayetinizi yok etmek için bu önerileri uygulamalısınız. Yorulmaz, Ramazanda kabızlık sorununu önlemek için iftardan  2-2.5 saat sonra meyve tüketilmesini önermekte
Ayrıca Yorulmaz, “Günde ortalama 2- 2.5 litre suyun yanı sıra enerji verirken sıvı ihtiyacını ve elektrolit dengesini de sağlamak için daha çok ayran, sebze ve meyve tüketmeliyiz. İftarda ağır yağlı kızartma gibi gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Oruç, çorba ile açılıp bir süre ara verildikten sonra yemeğe geçilmesi hem doygunluk hissinin sağlanması hem de sindirim problemlerinin önlenmesi açısından etkili olur. Çorbadan yarım saat sonra etli sebze yemeği, salata, sütlü tatlı ile devam edilebilir. İftar yemeği yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde, iyi çiğneyerek yenmeli ve sık aralıklarla besin tüketilmelidir. Çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınılmalıdır” diyerek sözlerini devam ettirdi.

Oruçta kabızlık sorunu yaşamak istemiyorsanız Yorulmaz’ın bir diğer önerisi de, iftardan yaklaşık 1.5-2 saat sonra yürüyüşe çıkılması ve yarım saatten az olmayacak şekilde yürünmesidir. Çünkü yürümek sindirim sisteminizi rahatlatacaktır. Aynı zamanda sahurda da hazmı kolay olan gıdaları tüketmeye özen göstermelisiniz. Sindiriminizi zorlayacak olan gıdalardan uzak durmalısınız. Açık çay, bitki çayları, peynir, zeytin, domates, salatalık, yeşil sebzeler, kuru meyve, muz, elma, yumurta, kepekli veya çavdar ekmeğinden oluşan bir kahvaltı sahur için ideal bir menüdür.
Bir önceki Kemik erimesi nedir? Kemik erimesi tedavisi nasıl olur başlıklı konumuzda kemik erimesi, kemik erimesi belirtileri ve kemik erimesi belirtileri nelerdir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: bebeklerin kabızlığı için ne yapmalıyız, kabız yapmayan tatlılar, ramazanda kabizliga ne yapmali

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.