Safra kesesi taşı nasıl tedavi edilir?

Safra kesesi taşı nasıl tedavi edilir?
Ancak safrada husule gelen taş sorunu toplumuzda sıklıkla görülmekte ve sindirim sisteminin işleyişinde aksamalara sebep olduğu için mütenevvi şikayetler yaşatmaktadır.
Safra depolayan ve sindirime yardımcı özelliği bulunan safra kesesi akciğerin sağ lobunda yapışık, sapıyla da onikiparmak bağırsağına bağlı bir şekilde bulunmaktadır. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla ortaya çıkan bu sorun ekseri açık tenli ve 40 yaş üstündeki kişilerde daha fazla husule gelmektedir. Karın ağrısı, fazla gerinme, yemek sonrası şişkinlik, bulantı ve kusma gibi şikayetlerle kendini belli eden safra kesesi taşları, çeşitli yöntemlerle safra kesesinden uzaklaştırılır.

Saf kesesinde taş oluşmasının sebepleri arasında, safra içeriğindeki dengenin bozulması, safra kesesinin iltihaplanması ve parazit oluşumu, Akdeniz ateşi gibi kan yıkımını arttıran sağlık problemlerinin varlığı, beslenmede yüksek kolesterol içeren gıdaların tüketilmesi, diyabet, doğum kontrol hapı kullanımı , şişmanlık ve genetik faktörler yer almaktadır

Önceleri safra kesesi taşlarının tedavisi için ilaçlardan faydalanıyordu, lakin ilaçların safra kesesi taşları üzerinde düşük etkisi bulunduğu ve taş oluşumunun kısa bir süre sonra tekrar nüksetmesi üzerine ilaçlı tedavi günümüzde kullanılmamaktadır. Safra kesesi taşlarının tedavisi için ilaçlı tedaviden sonra taş kırma yöntemi geliştirilmiş, ancak bu yöntemde de kırılan safra kesesi taşlarının bir kısmı kırılamadığından, kırılan taşların kanalı tıkadığından ve kısa sürede tekrar oluştuğundan dolayı bu yönteminde uygulaması kalkmıştır.

Safra kesesi taşlarının tedavisi için günümüzde en etkili yöntem cerrahi operasyondur. Narkoz altında tek tedavi yöntemi olan ameliyatta safra kesesi taşları ile birlikte safrada yerinden çıkartılmaktadır. Böylece hasta daha sorunsuz bir hayat yaşayabilir. Ancak safra kesesi olmadığı için tükettiği gıdalara dikkat etmedi zaman sindirim problemleri yaşar. Bunun için safra kesesi alınan hastalar beslenmelerine çok daha dikkat etmelidir.

Bir önceki yazımız olan Boğaz enfeksiyonlarına bitkisel çözüm başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: safra kesesi taşı tedavi yöntemleri, amaliyatsiz safra kesesindeki tas nasilalinir, safra kesesi taşı nasıl düşürülür, safra kesesindeki taş nasıl düşürülür, safra kesesi nasıl tedavi edilir

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.