Şişmanlık

Şişmanlık
Şişmanlık, sağlığın olumlu bir göstergesi değil, sağlık durumunun dengesizliğinin bir sonucudur. Şişmanlık, sağlığımızı kötü yönde etkilediği gibi, sosyal, ekonomik ve psikolojik yapılarımızı da bozacak bir rahatsızlıktır.

18 – 20 yaşlarındaki erkeklerde vücut ağırlığınını yüzde 14 – 18 ini, kızlarda ise yüzde 19 – 25 ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Kısaca vücudumuzda aşırı miktarda yağ depolanması şeklinde açıklanır. ŞİŞMANLIK; vücudumuzdaki yağ oranının kaslarımıza oranla yaş, cinsiyet, boy, kilo, kemik yoğunluğu göz önünde bulundurularak hesaplanacak oranın üzerinde olmasıdır. Erişkin erkeklerde vücuttaki yağ miktarı total vücut ağırlığının yüzde 25 ini kadınlarda yüzde 30 unu aşarsa şişmanlıktan söz edilebilir
ABD de hayat sigortası şirketleri tarafından hazırlanmış olan boy, kilo ve yaş kriterlerine göre yapılmış tablolar kullanılmaktadır. Yalnız bu tablolar insanların egzersiz yapıp yapmadığını, vücut yağ oranının belirtilmediği tablolardır ve bu tabloların güvenirliliği tartışma konusudur. Hayatı boyunca düzenli egzersiz yapan, kas kitlesi gelişmiş, yağ oranı düşük olan kişi bu tabloya bakıldığında sağlıksız, fazla kilolu gözükürken hiç egzersiz yapmamış, yağ oranı yüksek kas oranı düşük insanlarda tartı üzerindeki kilo daha hafif çıkacağı için yaş, boy ve kilo tablosuna bakıldığında egzersiz yapan ve doğru beslenen insandan daha sağlıklı görünecektir. Unutulmamalıdır ki, kas kitlesi yağ kütlesinden her zaman ağır gelecektir. Bu bilgilerin ışığı altında insan vücudundaki şişmanlık yağ ve kas oranıyla belirlenmelidir. Önemli olan vücudunuzun kilosu değil, yağ ve kas oranıdır. Şişman insanlar öncelikle kilo vermeyi düşünmektedirler, fakat önemli olanın 20 kilo, 30 kilo vermek olmadığı, üzerinde çalışılması gereken konunun vücut yağ oranını dengelemek olduğu zayıflamak isteyen insana anlatılmaktadır. Kilo vermek çok kısa sürede başarılabilir ama kiloların geri alınışı çok hızlı olmaktadır. Yağ vermek ise insanlara zor gelmektedir, çünkü beslenme ve egzersiz disiplininin yanında zaman alması insanları sıkmakta kilo veremediği düşünmektedirler. Oysa yağ kitlesini düşürmeye yönelik çalışmalar belirli prensipler aşılmadığı sürece verilen yağların geri alınması mümkün değildir. Şişman insanlar şu konuyu çok iyi düşünmelidirler. Şişmanlık adını verdiğimiz vücudumuzdaki yağ fazlalığı yanlış beslenme alışkanlıkları ve egzersizsiz yaşantının getirdiği bir sonuç olduğu için hayat biçimimizi 3 ay, 5 ay gibi sürelerle değiştirmemiz kesin sonuca ulaşmamızı sağlamayacaktır. Çünkü kesin sonuç hayat boyu dengeli yağ ve kas oranına sahip olmamızla mümkün olacaktır. Şimdi bu yaşımıza kadar olan yaşam alışkanlıklarımız bir tarafa bırakıp görsel olduğu kadar psikolojik ve sosyolojik açıdan mutlu, sağlıklı olmayı istiyorsak hayatımız boyunca egzersiz ve doğru beslenmeye “evet” dememiz gerekmektedir. Bütün bunlara “hayır” diyerek, 15 – 20 günlük diyetlerle vücudumuzun dengesini iyice bozacak sosyal, psikolojik, hormonal, kassal, kardiovasküler yapılarımız sağlıklı olarak çalışmayacak hayatımız boyunca bir şişman, bir zayıf görünümünde ama sağlıksız olmaya, “evet” demiş olacağız. Sağlığınız için çok önemli bu kararı sadece siz verebilirsiniz. Unutulmamalıdır ki, sağlıklı insanlar en büyük mutluluğa sahiptirler.

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.