Sokak köpekleri ölümcül hastalık kaynağı

Sokak köpekleri ölümcül hastalık kaynağı

Bu kist hidatiğinin hayvan dışkısıyla etrafa yayılan yumurta, doğrudan köpekle temas ve köpeğin dışkısının bulaştığı çiğ yenen meyve ve sebzelerle insana geçtiği bilgisini veren Yıldız, “Kist hidatiği insanda başta karaciğer olmak üzere, akciğer ve beyinde kist oluşturarak organları tahrip eder.” dedi.
Mustafa Yıldız, bulaşıcı bir hastalık olan kist hidatiğinin köpeklerin bağırsaklarında bulunan ‘echinococcus’ parazitinin sebep olduğunu söyledi.
Uzmanlar, sadece kuduz değil, iç ve dış parazitlere karşı aşılanmayan sokak köpeklerinin dışkısında bulunan ve halk arasında ‘köpek kisti’ olarak bilinen hastalığın insanı ölüme götürebileceğine dikkat çekiyor.
Veteriner hekim Mustafa Yıldız, sokak köpeklerindeki kist hastalığının bulaşıcı olduğunu, bu büyük tehlikenin yeterince önemsenmediğini vurguladı.

Türkiye’de şehirlerin en önemli sorunlarından biri olan ve insanlarla iç içe yaşayan sokak köpekleri ölümcül hastalık taşıyor

Yıldız, bu sebeple iç ve dış parazitlere karşı sokak köpeklerinin mutlaka aşılanması gerektiğini belirterek, “Ne yazık ki belediyeler aşılama konusunu pek de ciddiye almıyorlar. Sokak köpekleri şehirlerde insanlarla iç içe yaşıyor. Bu köpeklere belki dokunmasak bile etrafa dışkılıyor. Bu dışkılarda bulunan hastalık toza karışarak solunum yoluyla toplunu sağlığını tehdit ediyor.” ifadelerini kullandı.

Kist ameliyatı yaparken astronot gibi giyiniyoruz
Genel cerrahi uzmanı Opr. Dr. Dursun Bostancı ise köpeklerden insana buluşan kist hastalığının erken fark edilmediği takdirde yerleştiği organı tahrip ederek ölüme sebep olabileceğinin altını çizdi.
Hastalığın sinsi ilerlediğini ve pek belirti vermediğini dile getiren Bostancı, “Bu kist hidatiği başta karaciğer olmak üzere akciğer ve beyine yerleşiyor ve kistler oluşturuyor. Organı tahrip etmeden önce fark edilirse ameliyatla alınabiliyor. Biz bu ameliyatı yaparken bir astronot gibi sıkı bir şekilde giyiniyoruz. Hastadan sıçrayan bir kan ağzımıza, gözümüze, burnumuza geldiği takdirde hastalık hekimlere de bulaşıyor. Bu sebeple normal ameliyatların kat kat üstünde tedbir alıyoruz. Bu ameliyata girerken bir astronot titizliği gösteriyoruz. Ayrıca ameliyat sırasında hasta da büyük bir risk altında. Alınan kist çıkartılırken başka bir organa değse bile hastalık diğer organlara da bulaşabiliyor.” uyarısında bulundu.
Bostancı, sokak köpeklerine kesinlikle dokunulmamasını tavsiye ederken, köpeklerin mutlaka parazitlere karşı aşılanması gerektiğinin altını çizdi.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: lejmanya, lejmanya hastalığı, lejmanya kopek hastalığı nedir, köpek dışkısından bulaşan hastalık, lejmanya hastalığının diğer adı nedi

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.