Stres midenin bir numaralı düşmanı

Stres midenin bir numaralı düşmanı
Dolayısıyla, uzamış stres ile birlikte sindirim bozuklukları, kalın bağırsak uyarısı ile oluşan ishal, kabızlık, kramp ağrıları, şişkinlik hatta aşırı miktarda sindirimde rol oynayan asit üretimi ile ağrılı yanma şikâyetleri görülebilir.
Beyin ve sindirim sistemi, güçlü bir şekilde benzer hormonların etkisi altında.
Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Dr. Hakan Güveli’nin verdiği bilgilere göre stres, mide ve sindirim sistemini vuruyor. Bundan dolayı, uzamış stres durumlarında sindirim bozuklukları görülebilir…
Beyin ile sindirim sistemi, benzer hormonlar ve sinir sisteminin etkisi altında bulunur

İrritabl Bağırsak Sendromu
İrritabl Bağırsak Sendromu ve stres arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Bu hastalıkta, kalın bağırsaklar ve kısmen ince bağırsaklar stres ile uyarılır ve bağırsak kaslarında düzensiz kasılmalarına neden olur. Karında şişkinlik olur ve hastada kramp tarzında karın ağrıları ve değişik zaman dilimlerinde ishal ve kabızlık görülebilir. Strese bağlı uyku bozukluklarında irritabl bağırsak sendromu şikâyetlerini arttırabilir.
Nonülser dispepsi

Sindirim sisteminin üst bölümünde, şişkinlik, ekşime, yanma, ağrı, baskı, bulantı, geğirme hissi ve benzeri şikâyetlerin genel bir adıdır. Hastaların bazılarında stresle bulguların kötüleştiği ve bazen de stresin bulguları tetiklediği gözlenir. Dispeptik şikâyetlerle doktora başvuran hastalarda sağlıklı gruba göre daha fazla oranda anksiete ve depresyon görülür ve aynı zamanda kendilerinde ciddi hastalık çıkması endişesi vardır.
Peptik ülser
Günümüzde artık çoğu peptik ülserin H.pylori bakteri etkisi veya streoid olmayan iltihabı giderici ağrı kesicilerin kullanımı ile oluştuğu biliniyor. Bundan dolayı, yapılan çalışmalar hala stresin ülsere zemin hazırlayan bir neden veya var olan ülserin sürekliliğinde rol oynadığı düşünülüyor. Fakat bazı uzmanlar, ülser vakalarının yüzde 30-60′ında (H.pylori veya ağrı kesicilerle olsalar da) sosyal ve psikolojik faktörlerin katkısı olduğunu belirtiyor. Diğer bazı uzmanlar da stres ve ülser arasında güçlü bir ilişki olduğuna ve psikolojik etkilerin dikkatlice ele alınması gerektiğine inanıyor.
İltihaplı bağırsak hastalığı
Stres bu hastalığı oluşturan bir neden olmasa da, stres ve hastalık aktivitesinin artması arasında ilişki olduğunu gösteren yayınlar var. Örneğin bir çalışmada, kısa süreli stres (1 aylık) ülseratif kolit hastalığının alevlenmesinde etkisi olmazken, uzun süreli stresi olanlarda, olmayanlara göre 3 kat daha fazla hastalıkta artış olmuş.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: stres mideyi nasıl etkiler, mide sinirsel etkileri, mısır patlaması miğde ve karına ağrı yaparmı, depresyonun mideye etkisi, Sinirin mideye tesiri

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.