Şuur kapanmaları erken fark edilmezse öldürüyor

Şuur kapanmaları erken fark edilmezse öldürüyor
Ender Korfalı; nöroloji-nöroşirüji yoğun bakım servislerinde özellikle ağır kafa travmalı hasta takiplerinin beyin içi basıncın monitorizasyon tekniği ile yapılmasının hastaların ölüm riskini yüzde 30 oranında azaltılabildiğini, gereksiz ameliyatların da önlenebildiğini belirtti. Nörolojik yoğun bakım servislerinde hasta takiplerinin nöromonitörizasyon tekniği ile yapılması halinde, ölüm riski yüzde 30 oranında azalıyor.
Beyinde oluşan herhangi bir nedenden dolayı şuuru kapanmış hastanın beyninde, basınç artıyor ve erken fark edilmediğinde ölüme yol açabiliyor.
Uludağ Üniversitesi, Nöroşirüji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr

Çağdaş yoğun bakım
Kafa travması geçirmiş şuuru kapalı bir hastanın, intrakranial kan basıncı, beyin doku oksijen basıncı, serebral kan akımı ve mikrodializle, travma sonrasında beyin içinde ortaya çıkan basınç artmasının, kan akımı azalmasının ve travma veya iskemik sonrası açığa çıkan maddelerin yoğunluğunun ölçülüp, buna göre tedavi edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ender Korfalı, bu takiplerin bütününden oluşan nöromonitorizasyon tekniklerinin, artık çağdaş bir yoğun bakımı servisinin “olmazsa olmaz”ı haline gelmesi gerektiğini söyleyerek şunları anlattı:
“Beyinde oluşan herhangi bir travma, damar tıkanıklığı veya beyin tümörü gibi nedenler yüzünden şuuru kapanmış bir hastanın beyninde, dalgalar halinde belirli aralıklarla basınç artıyor ve erken fark edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabiliyor.

1 mm çapında bir basınç ölçüm kateteri, beynin yaklaşık yarım santimetre içine konulup monitöre bağlanmasıyla, cihazın herhangi bir basınç artışı durumunda alarm vererek, tam zamanında ve etkin müdahaleye olanak sağlıyor. Ayrıca beyinde oluşan hasar sonrası, beyine giden kan akımının azalması nedeniyle, birtakım zararlı maddeler ortaya çıkıyor.
İntraserebral mikrodiyaliz yöntemiyle de bu maddelerin yoğunluğu ölçülebiliyor ve fırtınanın geleceği hissedildiği anda, olayı önlemeye yönelik tedbirler alınabiliyor.
Uludağ Üniversitesi Nöroşirürji Yoğun Bakımı’nda yatan hastalara nöromonitorizasyon yöntemleri uygulayarak, hastanın basınç değerleri kontrol ediliyor. Basıncı tolere edebilecek derecede olan hastalar, gereksiz yere ameliyat yapılmıyor.”
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: kalp kirizi sonrasi suurun kapanmasi, suurun kapali olmasi, ıis gebelik farkedilmezse ne gibi etkiler olur, kalp krizi sonrası beyin hasarı, nöromonitörizasyon nedir

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.