Takıntı hastalığı ve tedavisi

Takıntı hastalığı ve tedavisi
Saplantı haline gelen düşünceler kişinin hayatını ciddi derecede etkilemektedir. Takıntılı düşüncelerden kurtulmaya özen gösterilse kısa ciddi bir tedavi uygulanmadığı sürece başarılı olunamaz. Takıntı (obsesyon) hastaları, düşüncelerinin mantıksız olduğunu bilir ama davranışlarına engel olamazlar.
Mantıksız, istek dışı, insanı tedirgin eden ve sürekli tekrarlanan düşüncelerin sebebi takıntı hastalığı. İstem dışı hareketler sürekli kendini tekrar eder

Takıntı Hastalığı Neden Olur?
Bu hastalığa sebep olarak bir çok faktör gösterilebilir, ama kesin olarak nedeni anlaşılamaz. Çevresel, biyolojik ve psikolojik faktörler takıntı (obsesyon) hastalığında büyük role sahiptirler.
Aşırı kuralları olan ve titiz davranın bir ailede yetişen çocukların bu hastalığa yakalanması kaçınılmaz durumlardan biridir. Çok yakın bir geçmişte yaşanılan üzücü olaylarda kişinin davranış biçimlerini etkiler. İflas etme, eşinden boşanma, sevgiliden ayrıma veya çok sevdiğinizin birinin ölümü takıntı hastalığının nedenleri arasındadır.

Takıntı hastalarında tepki olarak; ardarda kelimeler tekrarlama, sayıları sayma, dua etme, el yıkama gibi tekrarlanan davranışlar gözlenir. Vücudun işlevlerinden tiksinme, simetri gereksinimi, birine zarar verme korkusu, kuşku, temizlik yapma, cinsel içerikli düşünceler takıntı türleri arasında sayılabilir.
Takıntı Hastalığı Tedavisi
Takıntı inatçı bir hastalıktır. Zor ve uzun bir vadede tedavisi mümkündür. Tedavi zamanında yenilemeler yada gerilemeler meydana gelebilir. Tedavi, önce var olan hastalığı yok etmek daha sonra da hatalığın tekrarlanmasını önlemeye yöneliktir. Takıntı hastalığı tedavisi için bilişsel davranışçı terapi uygulamaları, seçici serotonin geri alım inhibitörleri ve TMS (Transkranial Manyetik Stimülasyon) tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi yüksek dozda ve birkaç ilaçla da kombine edilerek yapılır. İşlevi bozulan ve sorun yaratan beyin hücrelerini uyarmak için manyetik uyarılar, kafa derisi ve kemik yapısı mıknatıs etkisi ile yapılır.
Bir önceki Depresyon tedavisinde egzersiz yöntemi başlıklı konumuzda depresyon nasıl tedavi edilir, depresyon tedavi yöntemleri ve depresyon tedavileri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: takıntı hastalığı ilaçsız nasıl tedavi edilir, Takıntı hastalığının vücutta belirtileri, takıntı hastalığı nasıl geçer, takinti hastaligi nasil tedavİ edilir, takinti hastaligi

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.