Trombosit düşüklüğü tedavisi

Trombosit düşüklüğü tedavisi
Yaralanmalara karşı hastanın kendini koruması önemlidir çünkü pıhtılaşma gecikeceği için beklenenden fazla kan kaybı yaşanabilir.

 
Trombosit düşüklüğü yani tıbbi adı ile trombositopeni teşhisi konulan hastalar bu sorundan kurtulmak için doktorlarının önerilerine uymalı, her türlü travma ve yaralanmalara karşı kendilerini korumalı ve mümkün mertebe Omega 3 ihtiva eden deniz ürünlerinden ve ilaçlarından uzak durmalılar. Bu durum iç ve dış kanalar için aynı şekilde geçerlidir. Trombosit seviyesi yükseldiğinde tekrar eski aktivitelere ve günlük yaşama dönülebilir.
Trombosit düşüklüğü teşhisi (trombositopeni) konulduğunda ilk olarak yatak istirahati verilebilir
Hatta doktorlar trombositopen hastalarının zorunda olmadıkları müddetçe aspirinde dahil hiçbir ilaç kullanmamalarını, kullanacakları ilaçları ise doktoralarına danışarak kullanmalarını tavsiye etmekteler. Çünkü tüm bunlar trombosit fonksiyonlarını olumsuz etkilemektedir.

Ufacık bir yaralanmada bile kanama riskini arttıran Trombositopeni, kendini diş eti kanamaları, burun kanamaları ve hiçbir sebep yokken durduk yere ortaya çıkan cilt kanamaları olarak göstermektedir. Kırmızı cilt döküntüleri ve morluklar da bu belirtilere eşlik eder. Kesik oluştuğunda kanamanın haddinden fazla uzun sürmesi trombosit düşüklüğünün göstergesidir.
Tedavi için trombosit düşüklüğünün altında yatan sebep araştırılır ve sebebi ortadan kaldırmaya yönelik tedavi uygulanır. Doğuştan gelen, kemik iliğinin kırmızı kan hücrelerini üretmesindeki bozukluktan kaynaklanan bir sorun ise, trombosit süspansiyonları verilir, aplastik anemide ilaveten kombine ilaç tedavisi uygulanır. Trombositlerin yıkımına yol açan anormal hücrelerden (lösemi, lenfoma, kanser hücreleri) kaynaklı ise de hastalık tedavi edilir. Haddinden fazla damar içi pıhtılaşmasında da (DIC) trombosit süspansiyonu ve heparin, TTP’de ise plazma değişimi (plazmaferez) uygulanır. Trombosit düşüklüğü enfeksiyon kaynaklı da olabilir. Bu tür durumlarda da kortizon gibi ilaçlarla tedavi tercih edilir.

Bir önceki yazımız olan Yemekten sonra şişkinlik neden olur? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: trombosit nasıl yükseltilir, trombosit düşüklüğü, plt düşüklüğü tedavisi nedir, plt düşüklüğü nasıl yükseltilir, plt düşüklüğü tedavisi

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.