Uyku Apnesi Nedir? Uyku Apnesi Nedenleri Ve Tedavisi

Uyku Apnesi Nedir? Uyku Apnesi Nedenleri Ve Tedavisi
Bazı kişilerde uyku esnasında, belirli aralıklarla solunumlarının durduğu ve solunum durmasının 10 saniyelik sürelerle gece boyunda 300′den fazla tekrarladığı saptanmıştır.

 
Son 15 senede yeni bir hastalık gözlenmiştir. Her gece düzenli horluyorsanız ve gün içinde kendinizi  uykulu ve yorgun hissediyorsanız, sizde “uyku apnesi” olabilir.
Çoğu zaman horlamayı bir şikayet olarak görmez; gün içi yorgunluklarımıza, işimizin yoğunluğuna bağlar ve bu  durumu doktora gitme nedeni olarak düşünmeyiz. Uyku apne durumu toplumda  astım ve şeker hastalığı kadar sık görülen bir hastalık olmasına rağmen tanısı konulmadığı için gizli kalmıştır

Normal kişilerde de uyku esnasında solunum durması olmaktadır, fakat bu durmalar en fazla 10 defa tekrarlar. Uyku apnesinin 3 tipi vardır. Obstrüktif tipte: Soluk alma hareketi devam ederken hava akımı arka ağız boşluğunun kapanması sonucu durur. Arka ağız boşluğu dilin arkaya dönmesi, bademciklerin büyümesi, şişmanlık dolayısıyla boşluğun daralması veya bu boşluğu yapan adalelerin gevşekliği nedeniyle olabilir. Bu nedenle bu hastalarda geceleri aşırı horlama vardır.

Hastalar uykuda nefeslerinin durduğunun farkına varmazlar. Fakat korkulu rüya ve kabus görmek, sıkıntı ile uyanmak gibi şikayetleri olabilir. Sabahları yorgun olurlar, gün boyu uyuklarlar ve baş ağrısından şikayet ederler. Ruhsal bozukluklar gösterirler.
Merkezi uyku apnesi tipinde: Bu hastalarda hem soluk alma, hem de göğüs hareketi durmuştur. Uykuda hızlı göz hareketleri denen dönemde solunum merkezinin durması esas nedendir. Bazı hastalarda solunum yollarının tıkanması ile birlikte solunum merkezinin durması vardır. Hastalığın gelişmesinde şişmanlığın rolü vardır ve solunum yetmezliği gelişebilir, kalp atışlarında çeşitli düzensizlikler oluşur.
Tedavide: Hasta şişmansa zayıflatılır. Uyku ilaçları alkol yasaklanır. Hastalar bir taraflarına, başları yüksek olarak yatmalıdırlar. İlaç olarak solunum merkezini uyaran ilaçlar veya trakeaya dışardan delik açılarak kanül konulması denenebilir.
Bir önceki Nefes Darlığı Sebepleri Nelerdir? Nefes Darlığı başlıklı konumuzda nefes darlığı, nefes darlığı nedenleri ve nefes darlığı nedir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: uyku apbesi nedenler, uyku apnesi nedenleri, geceleri uyku uyumıyorum nedeni nedir, horlamaya bitkisel cozum, uyku apnesi

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.