Yumurta rezervi neden azalır?

Yumurta rezervi neden azalır?
Her ay adetle birlikte bir veya birden fazla yumurta gelişir ve gelişen yumurta erkek spermi ile birleştiğinde ise gebelik oluşur. Kız çocuklarının ergenliğe gelmesi, adet görmeye başlaması doğurganlığının başladığını gösterir. Yumurtalarda azalma kız çocuğunun büyüyüp gelişmesi ile orantılı olarak azalır ve bu azalma menopoz döneminde kadar sürüp gider.
Kız bebeklerin yumurtaları daha anne karnındayken geliştiği için kız bebekler dünyaya geldiğinde yeni bir yumurta üretimi olmaz. Doğum sonrasında yeni bir yumurta gelişimi olmaz fakat azalma görülebilir ve bu azalma da normal ve fizyolojik bir süreç sayılmaktadır

Gebeliğin oluşmasında en yüksek şans 25’li yaşlar olmakta, 25 yaşından sonra kadının gebe kalma şansı azalmaktadır. Bunun sebebi de yumurtaların azalmaya başlamasıdır. Kadın 35 yaşlarına geldiğinde yumurta azalması hızlanır ve 45’li yaşlara gelindiğinde ise gebe kalmak neredeyse imkansız sayılır. Bu dönemlerde kadınlar adet görmeye devam edebilirler ancak gebelik için şansları yok denecek kadar azdır.

Annesi başta olmak üzere yakın ailesinde (teyze,hala, büyük anne) erken menopoz sorunu yaşayan varsa, bu kadınların genetik olarak erken menopoza girme ihtimalleri çok yüksektir. Hem genetik hem de yaşla birlikte azalan yumurtalar şu sebeplerle de azalmaktadır; çikolata kisti, kanser sebebiyle uygulanan radyoterapi ve kemoterapi, önceden yapılmış yumurtalık ameliyatları kadınlarda yumurta rezervinin azalması sebepleri arasındadır.
Bir önceki Seyahate çıkacak anne adayları dikkatli olmalı başlıklı konumuzda anne adayları, Derin Ven Trombozu ve emboli hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: yumurta azlığının tedavisi yapılabilirmi, Yumurta rezervi neden azalır uzman tv, yumurta rezervinin azlığı, yumurtalık rezervi azalanlar, yumurta azalması neden olur

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.