Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinin

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinin

Vücudumuz için gerekli olan 40 civarındaki besin öğesini sağlayan tek bir besin yok.
Uzmanlar, aile bireylerinin topluca sağlıklı beslenmeyi benimsemesinin forma girme zorluğu çekenlerin işini oldukça kolaylaştıracağını belirtiyor.
Uzm. Ancak genel anlamda bu besin öğelerini sağlamak için 5 temel besin grubu olan tahıl grubu, sebze-meyve grubu, süt-yoğurt grubu, et-kurubaklagil yumurta grubu ve yağ grubunu yeterli miktarda ve çeşitte almak önemlidir. Cinsiyete, yaşa ve metabolizma durumumuza göre yediğimiz yiyeceklerin miktarı değişir
Dyt. Selahattin Dönmez’in sağlıklı beslenme alışkanlıkları önerilerini kendinize kılavuz yaparak rahatça kilo verebilirsiniz.
Daha fazla sebze ve meyve yiyin
Çok miktarda bol bol sebze ve meyve yenir. Farklı sebze ve meyveler farklı miktarlarda vitamin ve mineral içerirler. Ayrıca sebze-meyvelerde antioksidan ve proantioksidan etki gösteren yaşlanmayı önleyen, kanser ve kardiyovasküler hastalıklardan koruyan fitokimyasal maddeler bulunur.
Bunlar havuçta – karoten, karpuz, domates ve kuşburnunda laykopen, buğdayda ksantofil, kırmızı lahana, kırmızı pancar ve kırmızı turpta antosoyanin gibi maddelerdir. Bu nedenle koyu yeşil yapraklı sebzeler, koyu sarı, kırmızı ve beyaz sebze ve meyveleri tüketmeye özen gösterin.
Meyveleri kabuklu, meyve sularını taze sıkılmış olarak diyette tüketirseniz vitaminlerini korumuş olursunuz. Burada kadınlar toplam 3 porsiyon, erkeklerse 5 porsiyon sebze ve meyve yiyerek aynı evde benzer yiyeceklerden zayıflayabilir.
Az yağlı besinleri tercih edin

Tereyağı, margarin, hidrojenize bitkisel yağ ve mayonez doymuş yağlardan zengin besinler. Beslenmede sağlıklı yağ çeşidi için bu yağları börek, kurabiye, pilav ve makarnalara ekleyerek zenginleştirebilirsiniz. Etleri tüketirken yağı görünmeyecek kadar kırmızı et, derisi ayrılmış tavuk veya hindi eti, süt ve süt ürünlerindeyse yağı azaltılmış veya yağsız olanını tercih edin.
Beslenmenizde bitkisel sıvı yağlara ağırlık vermek önemli. Özellikle zeytinyağı ve ayçiçek yağı en sağlıklı tüketilebilecek yağ çeşitleri. Etin işlenmesiyle yapılan salam, sucuk, sosis, pastırma, kavurma gibi yiyecekler hem doymuş yağ hem de kalp sağlığını tehdit edici trans yağ asidi içerir.
Vücudumuza vazgeçilmez yağ asitlerini sağlamak için haftada iki kere somon, sardalye, uskumru ve ton balığı gibi derin, soğuk suda yaşayan yağlı balıkları ızgara, buğulama veya konserve olarak tüketebilirsiniz.
Aldığınız ürünün etiketini mutlaka okuyup içerdiği yağları kontrol edin. Örneğin tam yağlı süt ürünleri % 3,5, az yağlı % 1,5-2 ve yağsız olanlar % 1′in altında yağ içerir. Yiyeceklerinizi hazırlarken veya satın alırken fırınlanmış, haşlanmış, ızgara veya buğulama olmasına özen gösterin. Bunun için siz 2 porsiyon et grubu ile eşiniz de toplam günde 5 porsiyon yiyerek rahatlıkla kilo verebilirsiniz.
Güvenli şeker ve tuz alımı
Yüksek miktarda şeker alımı gereğinden fazla kalori alımına neden olur. Buna karşın hiçbir besin öğesi içermediğinden vücuda hiçbir katkı sağlamaz. Ayrıca tuzu iyotlu alın. Dörtte bir tatlı kaşığı iyotlu tuz kullanımı günlük iyot gereksiniminin yarısından fazlasını sağlar. Eğer yüksek miktarda tuz alırsanız idrarda kalsiyum atılımı olur. Eğer güvenli tuz alırsanız kemiklerden kalsiyum kaybı da azalır. Kemiklerden kalsiyum kaybının artması kemik erimesi (osteoporoz) ve kemik kırılmalarına neden olur.
Aşırı alkol alımı yüksek kan basıncı, kalp krizi ve birçok kansere neden olur.
Bir önceki Öldüren yiyecek mantara dikkat başlıklı konumuzda karaciğer metabolizması ve mantar zehirlenmesi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: sağlıklım beslenme alışkanlıkları, yaslanmayi onleyen oneriler

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.