Akıl Hastalıklarının Tedavisinde İşbirliği Çok Önemli

Akıl Hastalıklarının Tedavisinde İşbirliği Çok Önemli
Nesrin Dilbaz ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof.

Sempozyuma Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi’nden Doç. Füsun Akdeniz konuşmacı olarak katıldı. Dr. Dr

Sempozyumda konuşan Doç. Dr. Nesrin Dilbaz, özellikle şizofreni ve bipolar bozukluk gibi ağır mental hastalıklarda erken tanı ve tedavinin hastalığın ilerlemesinde etkili olduğunu söyledi.
“Bu tür hastalıklarda hastaların tedaviye uyumu minimum düzeyde oluyor. Çünkü hastaların büyük çoğunluğunda içgörü eksikliği söz konusu, yani hastalar hasta olduklarını kabul etmiyorlar2 diyen Dilbaz,”Tedaviye uyum olmadığı zaman ise hastaların psikozu kötüleşiyor. Relaps riski 5 kat artıyor, hastaneye yatış gerekebiliyor, intihar ve hatta daha kötüsü cinayet eğilimleri baş gösteriyor. Tüm bunları önleyebilmek için ilaç kullanımına, Bilişsel Davranışçı Müdahale ve LEAP gibi tekniklerle psikolojik desteğe ve aileye yönelik müdahalelere başvuruyoruz. Sonuç olarak, tedaviye uyum şizofrenide sıkça rastlanan bir sorun ve çok ağır sonuçları var. Bu problemle baş edebilmek için var olan tüm farmakolojik ve terapötik seçenekleri kullanmamız gerekiyor” dedi.
Prof. Dr. Fisun Akdeniz ise bipolar bozukluklarda tedavi işbirliğinin önemine değindi. Akdeniz, mani ve depresyon gibi iki uçta seyreden bu hastalığı şizofreniden ayıran en büyük özelliğin ise hastaların geçirdiği iyi zamanlar ve anlar olduğuna dikkat çekti.
Akdeniz, “Bipolar hastaların iyi zamanları da olduğundan bu hastaların tedaviye uyumu şizofrenlere göre çok daha düşük. Eğer bu hastalarla bir tedavi işbirliği kurabilirsek hastalığın şiddetini azaltabilir ve hastaları tedavinin etkili olduğuna inandırabiliriz. Bu anlamda da uzun etkili enjeksiyon tedavisi bizim için çok önemli. Yapılan çalışmalar bu tedaviyi alan hastalarda hastalığın tekrar etme oranlarının anlamlı bir şekilde azaldığını gösteriyor” diye konuştu.
Ntvmsnbc.com

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.