İşitme kaybı akraba evliliklerinde fazla

İşitme kaybı akraba evliliklerinde fazla
Cevat Uçar, doğuştan olan işitme kayıplarının yarıdan fazlasının genetik yolla, bir kısmının da hamilelik esnasında anne karnında geçirilen kızamık, kabakulak, sitomegalovirüs, herpes gibi virüs enfeksiyonları, metabolik hastalıklar, annenin sigara-alkol kullanımı, travmalar, prematurite, zor doğum, yeni doğan sarılığı gibi sebeplerle meydana gelebildiğini söyledi.
Dr.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr.
Türkiye Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Cevat Uçar, ülkemizde her bin çocuktan 3′ünün işitme kayıplı olarak doğduğuna dikkat çekerek, akraba evliliklerinin işitme kayıplı doğan çocukların sayısını artıran önemli bir sebep olduğunu söyledi
Cevat Uçar, bunların iç kulakta tahribata ve dolayısıyla işitme kaybına yol açabildiğine dikkat çekerek, “6 aylığa kadar olan çocuk başını sese doğru çevirmiyor, ani yüksek sesli uyaranlara cevap vermiyor ya da kendiliğinden sesleri taklit etmiyorsa, 1 yaşında iken etrafındaki kişi ve nesneleri gösteremiyorsa, 1-2 yaş arasındaki çocuk ilk seslenişte cevap vermiyor, basit kelimeleri taklit edemiyor, yüksek sesle televizyon seyrediyorsa bu çocukta işitme problemi var demektir. Anne-baba olarak bu basit gözlem ile bir anormallik tespit edemediniz, ancak bir şüpheniz varsa, mutlaka kulak burun boğaz uzmanına muayene ettirmeniz ve işitme testi yaptırmanız gerekir. Çünkü çocuğunuz bütün bu basit gözlemlerinizde normal olabilir, ama tek taraflı işitme kaybı ihtimali de mevcuttur” dedi.
Konuşma yeteneğinin gelişimi bakımından doğumdan sonraki 6 ayın önemli olduğunu ve işitme kaybının ilk 3 ayda tespit edilmesi gerektiğini aktaran Dr. Cevat Uçar, “Bunun için yenidoğan işitme taramaları yapılmalıdır. Yenidoğan çocuğa uygulanan otoakustik emisyon testi ile işitme kayıplarının yarısı tespit edilebilmektedir. Doğumdan hemen sonra kolayca yapılabilen ve çok değer taşıyan bu test hastanemizde doğan her çocukta yapılmaktadır” açıklamasında bulundu.
Dr. Cevat Uçar, en sık kullanılan ve kolayca uygulanabilen tarama yönteminin otoakustik emisyon testleri olduğunu söyleyerek, “Bu test iç kulakta sinirsel aktivite sonucu oluşan sinyallerin dış kulak yolundan tespit edilmesi esasına dayanır.Bu test sadece iç kulak (koklea) tipi kayıplarda değerlidir. İç kulağın ötesinde, beyindeki işitme merkezi ve bu merkezle iç kulak arasındaki işitme yollarındaki işime kaybı sebeplerinin tespiti ise BERA testi ile mümkündür. Ancak bu test çocuklarda anestezi altında yapılabilmektedir” şeklinde konuştu.

Sinirsel işitme kaybı olan iç kulak tipi sağırlıklarının tıbbi tedavisi olmadığını vurgulayan Dr. Cevat Uçar, “Belli seviyelerdeki işitme kayıplarında işitme cihazı kullanımı çok yaralı olabilmektedir. Ancak iç kulakta tam yada tama yakın işitme kayıplarında koklear implant (biyonik kulak) büyük bir ümit ışığı olarak son yıllarda çok başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Belli merkezlerde yapılan ameliyatlarla kulak arkasında kemiğe yerleştirilen bu cihazın uygulama ve başarısı cerrahın tecrübesine, çocuğun uyumuna, konuşma eğitimine , anne-babanın ilgi ve sabrına bağlıdır. İşitme kaybı olan okul çocuklarının derse ilgisi azalacağından başarısızlık sebebi olabilir. Bu yüzden okul öncesinde tüm çocuklara kulak burun boğaz muayenesi ve işitme testi yapılmalıdır. İşitme kaybı konuşma yeteneğini olumsuz etkileyebilir, çünkü çocuk duyduğu kelimeleri taklit edip tekrarlayarak lisan yeteneğini geliştirir” diye konuştu.
Dr. Cevat Uçar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İşitme kaybı kulak kiri, yabancı cisim gibi dış kulak yolu tıkanıklıkları veya kulak nezlesi gibi orta kulak boşluğunda sıvı birikmesinden de kaynaklanabilir. Bu gibi sebepler geçici işitme kaybına yol açar, ilaç ya da küçük cerrahi tedavi usulleriyle tedavi edilebilirler. Birkaç ay yada birkaç yıl süren kulak akıntısı ile birlikte olan işitme kayıpları, kronik orta kulağın iltihabı ve kulak zarının delik olduğuna işaret eder. Bu gibi durumlar orta kulak cerrahisi ve kulak zarı tamiri ameliyatlarıyla tedavi edilirler”.
Bir önceki Kansızlık kadınlarda en sık görülen hastalık başlıklı konumuzda anemi, çabuk yorulma ve kansızlık hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: anne karnında işitme kaybı, işitme testi dogumdan hemen sonra mı yapılır

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.