KEKEMELİK

KEKEMELİK
Çocukluk yıllarında başlayan kelimeleri bir çırpıda söyleyebilme zorluğunun nedenleri bilinemese de gidermek sanıldığı gibi imkansız değil. Kişiler, bilinmeyen nedenlerle bazı kelimeleri bir çırpıda söylemekte zorlanırlar. Kekemelik sadece belli düzeydeki kişilerin karşılaştıkları bir sorun değildir.

Kekemelik nedir?

Kekemelik bir hastalık değildir. Heceleri tekrarlaya tekrarlaya kelimeyi tamamlamaya çalışırlar
Zeka, ailevi durum ve kişilik özellikleri kekeme olmakta bir ölçü değildir. Ancak kekemelik daha çok erkek çocuklarda görülür.

İnsanlar neden kekeler?

Kekemeliğin nedeni ya da nedenleri hakkında birçok teori ileri sürülüyor. Beyinin duyduklarını kontrol etme mekanizmasında, konuşmayı sağlayan kaslara gerekli emri vermenin düzenli olmamasından kaynaklandığı belirtiliyor. Çocuklukta yaşanan üzücü olaylar ve büyük korkular da beynin bu mekanizmasının düzenli çalışmasını önleyebiliyor. Kekemeliğin nedenleri hakkında yapılan açıklamalar şimdilik birer teori olmaktan ileri gitmiyor.

Nasıl tedavi edilir?

Tıpkı zararlı alışkanlıklar gibi kekemeliğin tedavisinde de öncelikle kişinin bu sorundan kurtulmayı kesin olarak istemesi ve sabırla mücadele etmeyi göze alması gerekiyor. Konuşma terapilerinin büyük yarar sağladığı biliniyor. Bazı kompleksler ve içine kapanık olmak gibi ruhsal sorunlar kekemeliği tetikleyen nedenlerin başında geliyor. Kişinin önce kendine güvenmeyi öğrenmesi ve sorunundan utanç duymamayı başarması çok önemli.

Kekeme bir kişiyi dinlerken ne yapmalı?

Bir kekeme size bir şeyler söylemeye çalışırken, onu sabırla dinlemelisiniz. Kelimenin sonu bir türlü gelemiyor diye sabırsızlandığınızı, sıkıldığınızı belli ederseniz, karşınızdaki kişinin işini daha da zorlaştırırsınız. Eğer siz sakin sakin, normal bir konuşmayı dinler gibi davranırsanız, mesele büyük ölçüde çözümlenir. Sakın karşınızda kekeleyen kişiyi sıkıntıdan kurtarmak için onun söylemekte zorlandığı kelimeyi siz tamamlamayın. Bırakın, sözünü kendisi bitirsin.

Çocuklar, zamanla kekemelikten kurtulabilirler mi?

Kekemeliğin kalıtsal olabileceği de iddia ediliyor. Bazı çocuklar, yaşadıkları önemli olaylardan sonra konuşurken kekelemeye başlarlar. Dört yaşında konuşurken kekeleyen her beş çocuktan dördü, ergenlik çağında bu sorundan kurtulmuş oluyor. Ama nasıl olsa çocuk büyüyünce bu dertten kurtulacak düşüncesiyle terapi yaptırmamak hata olur. Çocuğa telaşlanmadan ağır ağır konuşmasını öğretebilirseniz, kekemelikten kurtulması kolaylaşır.

Derleyen: Azize BERGIN

Kaynak: habersaglik.com

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.