Sigara Ne Kadar Zaralıdır ?

Sigara Ne Kadar Zaralıdır ?
ABD de, vaktinden önce ölüm ve maluliyetin tek ve en büyük önlenebilir nedeni sigara içmektir. Kronik Bronşit).

Yıllarca, akciğer kanseri, erkeklerde kanserden ölümün bir numaralı nedeni olmuştur. Sigara içimi, akciğer kanseri ve kronik tıkayıcı akciğer hastalığına bağlı ölümlerin büyük bir çoğunluğunun nedenidir (Bakınız Amfizem, bkz. Milyonlarca kişi de akciğer ve kalp hastalıklarıyla yaşamaktadır. Amerikan Akciğer Derneği, sigara içiminin her yıl, kokain, eroin, alkol kullanımı,araba kazaları, adam öldürme ve intiharların toplu olarak öldürdüğünden daha fazla ölüme yol açtığını bildirmektedir.

Her yıl, yaklaşık 400,000 civarında Amerikalı, sigaranın etkilerinden dolayı ölmektedir
Akciğer kanseri, kadınlarda da meme kanserini geçerek en başta gelen öldürücü kanser durumuna gelmiştir.

Sigara içimi, kalp ve çevresel kan damarlarını etkileyen aterosklerozun gelişimine katkıda bulunur (bakınız, Ateroskleroz: Nedir?). Sigara içmek, aynı zamanda diğer hastalıklar ve kanser türlerinin ( gırtlak, ağız boşluğu, yemek borusu, mesane, böbrek, pankreas, mide ve rahim kanseri gibi) nedeni olduğu ya da bunlarla ilişkili olduğu belirtilmiştir.

Genel Sağlık Sorunları

Sigara dumanı, aralarında DDT, arsenik ve formaldehid olarak bilinen zehirlerin az miktarları da dahil olmak üzere 4000 civarında kimyasal madde içermektedir. Sigara dumamndaki karbonmonoksit, alyuvarlarmızdaki oksijeni uzaklaştırarak dokularınızı oksijensiz bırakır.

Ağız, boğaz ve gırtlaktaki hassas dokular, sürekli sigara dumanına maruz kalırlar. Tütün dumanının kansere neden olan ajanları, ağız, boğaz ve gırtlak kanserlerinin çoğunda doğrudan sorumludurlar. Ağız kanseri olan bir kişi genellikle, 50 yaşın üzerinde, yaşamı boyunca sigara tiryakisi olan bir kişidir. Pipo ve puro içenler de aynı oranda ağız ve gırtlak kanseri riski taşırlar. Tütün çiğnemek ise asıl olarak dudak ve ağız kanseriyle ilişkilidir.

Duman ağzınızdan geçtikten sonra, akciğerleriniz, içinize çektiğiniz bileşenlerin % 70-90 mı alıkoyan Sigaradan birkaç nefes çekmek, bronşlardaki titrek tüylerin etkisini azaltır. Bunlar, akciğerlerinizden yabancı parçacıkları atmak için bir süpürge gibi çalışırlar. Yalnızca tek bir sigara içmek bile, titrek tüylerin süpürme hareketini yavaşlatır. Düzenli sigara içimi ise, akciğerlerinizi sigara dumanından gelen milyarlarca küçük parçacığa maruz bırakarak bu tüyleri tesirsiz hale getirir. Titrek tüylerin büyük ölçüde etkisiz kalmasıyla, sigara dumanındaki katran birikmeye ve hassas akciğer dokularını zedelemeye başlar. Katran akciğerlerinizdeyken soğuduğunda, solunum yollarında kahverengi, yapışkan bir tabaka oluşturur. Bu tabaka ise, kansere yol açan kimyasal maddeleri içerir (bakınız Akciğer Kanseri).

Sigara içme ve akciğer kanseri arasındaki ilişki çok açıktır. Bu yüzyılın başında, akciğer kanseri görece daha azdı. Ancak, I. Dünya Savaşı ndan sonra erkekler arasında ve bundan 30 yıl sonra kadınlar arasında sigara içmenin yaygınlaşmasıyla, akciğer kanseri, kanserden ölümün en yaygın nedeni haline gelmiştir. Sigara içen bir kişinin akciğer kanserine yakalanma riski, sigara içmeyen bir kişiye nazaran yaklaşık 10 kez fazladır. Başka bir grup olarak pipo ve puro içen kişilerde ise, muhtemelen dumanı içlerine çok çekmemelerinden dolayı akciğer ve safra kesesi kanseri gelişme riski daha azdır.

Yayınlanan çeşitli çalışmalar ve raporlar, sigara içiminin, kronik bronşit ve amfizem gibi kronik akciğer hastalıklarının başlıca nedeni olduğunu belgelemektedir. Akciğerlerinizdeki titrek tüyleri etkisiz kılmak ya da yok etmenin yanı sıra, duman geri dönülemez bir biçimde, akciğerlerinizdeki küçük hava kesecikleri olan ve içinde karbondioksitin oksijenle yer değiştirdiği alveoilere zarar verir ya da yok eder. Bu hava kesecikleri önemli bir ölçüde zarara uğradığında, bedeniniz, hayati organlarınıza yeterli düzeyde oksijen gönderemez ve sonuç olarak ortaya çıkan kronik bronşit ya da amfizem öldürücü olabilir.

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.