->
Fakat bu maddeler zararı olmadığı halde vücuda girince düşman olarak görülür. Ya da bizim bedenimizde oluşan bir takım anormallikler karşısında, doktorun ‘alerji olmuşsun’ dediğine şahit oluruz.
Alerji, normalde zararsız olan, vücuda dışarıdan giren bir takım maddelere karşı, vücudun gösterdiği anormal tepkiler vermesidir.
Toplum arasında sık sık duyarız ‘alerjim var’ cümlesini. Burada amaç vücudu bu maddeden korumaktır. Bu yazımızda alerji hastalarının bilmesi gereken önemli bilgiler veriyoruz…
Alerji genetik olarak kazanılmaktadır
Ancak kişinin alerji olup olmaması sadece genetik etkene bağlı değildir. Buna ek olarak çevreninde alerji gelişiminde rol oynadığı görülür.
Vücut alerji yapan maddeyle karşılaştığında, örneğin yumurta, polen, toz akarı vb. bağışıklık sistemi devreye girer, vücuduna yabancı girdi, dikkat o senin düşmanın, yok etmelisin gibi sinyallerle vücuda giren maddeye savaş açar. Sonucunda hafif kaşıntıdan astıma, anafilaksiden saman nezlesine kadar çeşitli alerjik tablolar ortaya çıkar.
Belli bir süreden sonra belli bir alerjenle çok fazla karşılaşan bir kişinin o alerjene karşı duyarlılık kazanma riski, daha az karşılaşan kişiye göre çok daha fazladır. Örnek verecek olursak, erken yaşlarda yüksek miktarda ev tozu akarıyla karşılaşan birinin, daha sonra ev tozu akarına alerji olma riski kesin olarak artmaktadır. Sigara dumanı başta olmak üzere bir takım irritanlara (tahriş edici) maruz kalmak alerjenlere duyarlılığı arttırır.
Başlıca alerjik hastalıkları şunlardır:
Saman nezlesi (Alerjik Nezle)
Göz nezlesi (Alerjik Konjunktivit)
Astım (Alerjik Bronşit)
Ürtiker ve Egzama (Alerjik Deri Hastalıkları)
Bir önceki Bronşit Nedir? Tedavisi Nelerdir başlıklı konumuzda akut bronşit, bronşit belirtileri ve bronşit hastalığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.