Ani ısı düşmesi sizi hasta etmesin

Ani ısı düşmesi sizi hasta etmesin

Kar yerini soğuk havalara bırakıp uzaklaştı bile.
Uzmanlar ani bir şekilde ısı, basınç ve rüzgâr gibi dış hava şartlarının değişmesinin ısı düzenleme mekanizmalarını hazırlıksız yakalayarak hastalıklara sebebi olabileceği konusunda uyarıyor. Dr. İsmail Yağız, mevsim geçişlerinin ve ani hava değişiklerinin yaşandığı şu dönemlerde sağlıklı kalmak ve hastalıklardan korunmak için yapılabilecekler konusunda uyarılarda bulundu. İşte mevsim geçişlerinin ve ani hava değişiklerinin yaşandığı dönemlerde sağlıklı kalmak için yapılabilecekler…
Memorial Suadiye Tıp Merkezi Dahiliye Bölümü Uz
Hava sıcaklıklarındaki ani değişimler insanı çok etkiliyor. Boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük şikâyeti ile hastanelere başvuranların sayısı artıyor. Sağlıklı kalmanın yolu mevsime uygun davranmak, dengeli beslenme ve doğru bir yaşam tarzından geçiyor.
Yurt genelinde sıcaklık inip çıkması ve havanın değişken olması insan hayatını tehdit eder hale geldi. Ani hava değişimleri insanın adaptasyon mekanizmasını bozduğundan üzerinde durulması gereken bir konu. İnsan vücudunun ısı ayar merkezi “hipotalamus” denen beyinin özel bir bölümüdür.
Çeşitli uyarıları algılayan bu yönetim merkezi vücudun ısısını kan damarları, ter bezleri, akciğer, deri, böbrekler, böbrek üstü bezleri, yağ dokusu, kaslar ile dengelemeye çalışır. Bu düzenleme sırasında damarlar genişler, büzülür, ter bezleri salgılarını artırır veya azaltır, solunum derinliği ve sıklığı azalır veya artar, terleme duygusu veya üşüme duygusu ortaya çıkar, böbreklerde su tutulur veya böbreklerden su atılır. Bu mekanizmalara uygun davranılmadığı takdirde insan sağlığı tehdit altında kalabilir.
Isı, basınç, rüzgâr gibi dış hava şartlarının değişmesi ısı düzenleme mekanizmalarını hazırlıksız yakalayarak hastalık sebebi olabilir. Kar ve soğuk hava da bizi hasta eden en önemli etkenler arasındadır. Bağışıklık sistemi de bu mekanizmalarla beraber çalıştığından vücut direnci düşebilir. Özellikle mevsim geçişleri ani hava değişiklerinin yaşandığı dönemlerdir. Bu dönemde sağlıklı kalmak için neler yapılabilir?
Güne taze meyve suyu ile başlayın
Gıdalarımız doğal olmalı. Önerimiz C vitamini içeren doğal gıdalar. Güne yeşil ve sarı renki meyvelerin taze sıkılmış sularıyla başlayabilirsiniz. Boğazınızda hassasiyet ya da öksürüğünüz varsa bu içeceklere biraz bal koyabilirsiniz.
İş yerinde termosla bitki çayı tüketebilirsiniz
Evde hazırlayacağınız zencefil, kuşburnu, ıhlamur, papatya karışımını termos ile ofisinize götürürseniz bu kombinasyon hem koruma sağlar hem de sıvı tüketmiş olursunuz.
Keçiboynuzu pekmezi demir ve enerji kaynağı
İçinde karışım maddesi olmayan organik olarak hazırlanmış keçiboynuzu pekmezi sabahları hem enerji verir, hem bağışıklık sisteminizi güçlendirir hem de ekstra demir kaynağınız olur. Balı ise hazırladığınız bitki çaylarının içinde tatlı olarak kullanabilirsiniz.
Günde en az 7-8 saat uyuyun
Sabah dinç kalmak istiyorsanız, uyku süreniz ve kalitesinin çok iyi olması gerekir. Unutmayın ki; vücut uyku sırasında dinlenir, enerji toplar ve yenilenir.

Akşam duşu rahat bir uykuya, sabah duşu da sizi güne hazırlar
Uyuduğunuz ortamın özellikleri de çok önemli. Çok sıcak, çok soğuk, nemli, tozlu, iyi havalandırılmamış ortamlar uyku kalitenizi düşürerek bağışıklık sisteminizi vurur. Her gün en az 1 saat uyku odanızı havalandırın. Akşamları veya sabah kalktığınızda kan akışınızı hızlandırarak sizi zinde tutacak bir ılık duş alın.
Yoğun ve ani hava değişimi dönemlerinde dışarıdan C vitamini takviyesi alın
Kış mevsiminde özellikle B ve C vitaminleri mutlaka alınması gerekir. En doğru olan bu vitaminlerin doğal yolla alınmasıdır. Sarı, yeşil ve kırmızı renkli meyvelerden bol bol tüketebilirsiniz. Yapılan bilimsel çalışmalar 1000 mg C vitaminini sadece meyvelerden alamayacağınızı göstermektedir. Arı poleni, B- karoten, vitamin kompleksleri, koenzim, gotu kola, yeşil çay, maitake mushroom gibi bağışıklık sistemi güçlendirici takviyeler alabilirsiniz.
Su, vücudunuz için koruyucu bir kalkandır
Savuma sistemimizin çalışabilmesi burun ve ağızdan başlayan giriş yollarının sağlam çalışmasına bağlıdır. Bu yollarda bulunan küçük savunma hücrelerinin temizlenmesi ve iyi çalışması bol su tüketilmesinden geçiyor. Ortalama 2-3 litre günlük su tüketimi çok önemli.
Çok sıkı ve çok bol giyinmeyin
Havaların aniden ısınıp soğuduğu dönemlerde duruma uygun giyim tarzı hastalıklardan korunmada önemli bir etkendir. Kışları koyu renkli ve hava dolaşımına izin veren giyeceklerin giyilmesi gerekir. Karlı havalarda eldiven, şapka, atkı, içlik kullanılması önemlidir. Kışın terletmeyen, nefes alabilen iç çamaşırları tercih etmek gereklidir. Giysi seçiminiz kat kat olmalı, bulunduğunuz ortamın sıcaklığına bağlı olarak çıkarılıp, giyilebilmelidir.
Özellikle açık havada çalışanlar en uygun kıyafetleri seçerek vücudun soğuk-sıcak dengesini bozmamaya özen göstermelidir. Yoğun tempoda çalışanlar ise sağlıklı beslenmeye ekstra dikkat etmelidir. Gerekli besin takviyelerini kullanmalı ve spor yapmaya özen göstermelidirler.
Spor yapmayı ihmal etmeyin
Ani ısı değişikliklerinden etkilenen vücudumuzu sporla hastalıklara karşı mücadele edecek konuma getirebiliriz. Haftada 3-4 kez 30- 40 dakika yürümek zahmetsiz ve faydalıdır. Bunun dışında yaşınıza ve fiziksel durumunuza en uygun sporları da yapabilirsiniz.
Zaman
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: pekmez akne neden olur mu, üşüme duygusu, vucut isisinin dusmesi saglikli midir

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.