Ankilozan Spondilit nedir?

Ankilozan Spondilit nedir?

Ankilozan Spondilit hastalığına iltihaplanma, ligament ve tendonların içine doğru yeni kemik oluşumuna neden olur.
Ankilozan spondilit, ligament ve tendonların kemikle birleştikleri alanların iltihaplanmasına ve hasar görmesine neden olan bir hastalıktır. Bu da hareket etme kabiliyetini sınırlar. Genellikle omurga eklemlerini etkiler fakat pelviste (leğen bölgesinde) de görülebilir. Sonuç, kemiklerin kaynaşmasıdır

Ankilozan spondilitin nedeni bilinmemektedir. Erkeklerde daha yaygındır; tipik olarak 20 ila 40 yaş arasında başlar ve ailevi bir özellik gösteriyor.
Ankilozan Spondilit semptomları
Ankilozan spondilitin erken bir semptomu, kalçaların derinliklerinde ya da sırtın alt kısmında hissedilen kunt bir ağrıdır. Bazen tek bir yan ağrıyabilir. Sızı yapan bir ağrı bir gidip bir gelebilir fakat yavaş yavaş, birkaç ay içinde, ağrı her iki tarafta da sürekli olmaya başlar.
Bu hastalıktan etkilenen bazı kişilerin çok az ağrısı olabilir ya da hiç olmaz fakat sırtlarında bir sertlik vardır; kasları ağrır ya da göğüs kemiği (iman tahtası), omurga, kürek kemikleri, pelvis leğen kemiği), kalçalar, dizkapakları ve topuklarındaki iltihaplanmış kemiklerin üzerinde bir hassasiyet mevcuttur.
Sertlik, hareket edince ya da egzersiz yapınca geçer. Bilinmeyen nedenlerden ötürü, bu hastalığa yakalanan insanların dörtte birinde göz iltihaplanması oluşur.

Bu hastalık kaburgalarınızı etkilerse, nefes almakta zorluk çekebilirsiniz ve göğsünüzün hareket kabiliyeti azalır. Ankilozan spondilitin teşhisi gecikebilir çünkü bu hastalığın semptomları daha yaygın olarak görülen sırt sorunlarının semptomlarına benzeyebilir.
Ankilozan Spondilit tedavi seçenekleri
Doktorunuz sizi muayene edecek ve kesin bir teşhis için belki röntgen ve kan testleri de isteyecektir. Ağrı için steroid yapıda olmayan iltihap önleyici (antienflamatuar) ilaçlar tavsiye edebilir.
Şiddetli iltihaplanma ve ağrı; kortikosteroid iğneler, metotreksat gibi bağışıklık sistemini değiştiren ilaçlar ya da hasar görmüş eklemleri yenilemek için ameliyat gerektirebilir.
Rehabilitatif (iyileştirici) yaklaşımlar; yeterli uyku, düzgün yürüme pozisyonları ve duaış (postür) ile omurganızı esnek tutmak ve sırt kaslarınızı güçlendirmek için sıcak bir duştan sonra günlük esneme (stretching) egzersizlerini kapsar.
Aerobik ve derin nefes alma da, normal göğüs ekspansiyonunuzu korumaya yardımcı olmak ve ciddi solunum yolu enfeksiyonlarını önlemek için önemlidir.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: sirtin sol kisminda agri, anlımız sspondilt hastalığı, legen kemigi bozukluklari, pelvis kemigi agrisi, sağ leğen kemiği neden ağrır

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.