Baş yaralanmasında ilk yardım

Baş yaralanmasında ilk yardım

Baş yaralanmaları ilk yardım

Baş yaralanmalarında ilk yardım nasıl yapılır?

 
Baş yaralanmasında beyin sarsıntısı, kafatası kırıkları, kafatası kemiğinin çökmesi, çatlaması ya da altında kan birikmesinin husule gelmesi oldukça muhtemel bir sorun olduğundan bu sorunlar hayati risk teşkil eder. Çeşitli sebepler neticesinde başa alınan darbelerde ölüm riski yüksek olduğu baş yaralanmasında ilk yardım nasıl yapılır, baş yaralanmasında yapılacak ilk yardım da nelere dikkat edilmelidir yazımızdan öğrenebilirsiniz. Bu sayede başından yaralanmış olan kişilerin hayati tehlikeyi atlatmasına muavenet edebilir ve onu hayata geri döndürebilirsiniz.
Mütenevvi kazalar veya travmalar sonrasında uygulanan ilk yardım hayat kurtarmaya yardımcı bir tıbbi müdahale olduğu için hepimizin her an ciddi bir durumla karşılaşması söz konusu olduğundan ilk yardımın nasıl yapılacağı bilinmeli ve her sorunda uygulanacak ilk müdahale hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Başına aldığı darbe sonucunda hasta o an kendini iyi hissettiğini söylese bile yakın takibe alınmalıdır, çünkü darbenin belirtilerini (baş ağrısı, kusma, görme bozukluğu, bilinç bulanıklığı vs.) yaklaşık olarak 48 saat sonra yaşamaya başlayabilir
Böyle bir durumda acil servis ekipleri gelene kadar baş yaralanmasında yapılacak ilk yardımı uygulayabilirsiniz.

Baş yaralanmalarında en çok dikkat edilecek belirti ise ulak ve burun kanamasıdır. Böyle bir durumun husule gelmesi kafatası tabanında kırık olduğunu gösterir ve bu bölgeye dokunulmaması yalnızca hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir. Eğer ki hasta aldığı darbe sonucunda bilinç kaybı yaşıyorsa hastanın omzundan tutularak ve bir elle yakında bulunan dizin altından girilerek yaralı kişi kalçanın üzerinde yan yatıncaya kadar döndürülmelidir. Bu işlem hastanın solunum yolunun açık tutulmasına yarar ve eğer ki kusma ya da kanama gibi semptomlar görülürse boğulması engellenmiş olur.
Bilinci açık ise eğer hastaya burnunun ucuna işaret parmağı ile dokunmasını istemeli, adını sormalısınız. Aldığı kafa travması sonrasında hastanı iyi olup olmadığını bu belirtilerle anlayabilirsiniz. Ancak her ne olursa olsun başa yaralanması ciddi bir sorun olduğu için her halükarda hekim kontrolü gereklidir.
Bir önceki Arı sokmasında ne yapmalı? başlıklı konumuzda arı sokmalarında ne yapılmalı, arı sokmasında ilk yardım ve arı sokmasında yapılması gerekenler hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: beyin yaralanmalarinda yapilacak ilk islem hahgisidir, baş kafa yaralanmalarında ilk yardım nasıl uygulanır?, baş yaralanmalarında ilk yardım, bas yaralanmalarindaki belirtiler nelerdir, bas yarilmalarinda ilklk

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.