Başlıca kemik hastalıkları

Başlıca kemik hastalıkları
Toplumda karşılaşılan başlıca kemik hastalıkları şunlardır…
Kırık kemikler
Kırık kemikler (kırıklar) genelde yaşamı tehdit etmez. Belirtileri ağrı, şişme, incinen bölgeyi hareket ettirmeye çalışırken artan bir ağrı ve kanamadır. Kırık bir kemiğin her zaman tedavi edilmesi gerekir.
Kemik hastalıklarına yakalanma riskimiz, yaşamımız boyu edindiğimiz alışkanlıklardaki, özellikle de duruş, oturuş ve yatış biçimlerimizdeki yanlışlıklardan, genetik yapımızdan veya başka nedenlerden ötürü farklılık gösterebiliyor. Kırıkları deri üzerinden göremeyebilirsiniz

Birilerinden yardım çağırmasını isteyin ya da kişinin acil yardıma ihtiyacı yoksa siz 9H’i arayın. Kırılan kemiği hareket ettirmeyin ya da düzeltmeyin.
Kişinin, ambulans personeli olmadan taşınması gerekmiyorsa ya da kırık, uzva kan basıncını engellemiyorsa, kırığın sarılması gerekmez. Kınlan yerin şekli bozulmuşsa ve çevresindeki deri soğuk, solgun ya da mavi ise kırığı düzeltmek için uzvu hafifçe boylu boyunca çekin ve sonra da uzansın.
Kemik çıkıkları
Bir kemik eklem yerinden çıktığında çıkık oluşur. Düşme ya da darbe alma gibi bu eklemin ani bir etkiye maruz kalması en sık rastlanan sebeptir. Çıkıklar genelde omuz, dirsek, el ya da ayak parmaklan, dizkapağı ya da kalçada meydana gelir. Eklem görünür şekilde deforme olabilir (görülmesi zor olan kalça ve omuz çıkıkları dışında). Aşın bir ağrı ve şişkinlik de yaşanır. Kınlan kemik hareket ettirildiğinde kişi şiddetli bir acı duyar.
Kişinin omuz, dirsek ya da kalça çıkığı olduğunu düşünüyorsanız 112′i arayın. Kemiği eklem yerine oturtmaya çalışmayın. Eklemi bir yastık ile hareketsiz hale getirin ya da mevcut pozisyonunda askıya alın. Kişinin rahat etmesini sağlayın ve doktora götürün.

Morton Nöroma
Morton Nöroma, iki metatarsal kemiğin (ayağın orta kemerini oluşturan kemikler) birbirine sürtünmesi sonucunda, ayaktaki bir sinirin tahriş olmasıdır. Bunun sonucunda meydana gelen sinir genişlemesi; şiddetli ağrı, yanma, kramp ve sadece parmak aralarında değil ayağın yuvarlak uçlarında da hissedilebilen uyuşukluk da dahil olmak üzere sorun yaratan bir dizi hisse neden olabilir.
Morton nöromu olan kişiler genellikle duydukları ağrıyı, sürekli olarak çakıl, mermer ya da tırnak üzerinde yürümenin neden olduğu rahatsızlığa benzetirler.
Geniş ayakkabılar, nöroma üzerindeki baskıyı hafifleten tamponlar ve ağrılı alana yapılan kortikosteroid bir iğne rahatlama sağlayabilir. Bu tedaviler işe yaramazsa, çıkıntının cerrahi bir yolla alınması gerekebilir. Ameliyat genellikle başarılı olmasına rağmen, sinir dokusu yeniden gelişip başka bir nöroma oluşumuna neden olabilir.
Kemik yumuşaması (Raşitizim)
Daha yaygın olarak raşitizm diye bilinen osteomalasi, kemiklerin zayıflamasına ve yumuşamasına neden olan nadir görülen bir hastalıktır. Genellikle, D vitamini eksikliğinden kaynaklanır. D vitamini eksikliği, gastrointestinal yolun (mide, ince bağırsaklar ve kalın bağırsakların) besinlerden kalsiyum ve fosfor emmesini engelleyerek vücudun kemik yapmasını ve kemiği kuvvetlendirmesini engeller Kronik böbrek yetmezliği çölyak hastalığı bazı tip sindirim borusu ameliyatları ve antiepileptik ilaçlarla uzun süreli tedavi gibi birçok şey D vitamini eksikliğini arttırır. Çoğu kişi yeterli D vitaminini süt gibi besinlerden ve güneşten karşılar.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: baslica kemik rahatsizliklarinin belirtileri, ilik iltihaplanması, ilik iltihaplanması neye neden olur, kalça ve uyluk kemiği hastalıkları nelerdir

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.