Bayılma Nedir? Bayılma Neden Olur? Bayılmanın Sebepleri?

Bayılma Nedir? Bayılma Neden Olur? Bayılmanın Sebepleri?

Geçici süre ile oluşan bilinç kaybına bayılma denir. Beyin kan akımının geçici süre ile azalmasına bağlıdır.
Bir heyecan sonucu, küçük cerrahi bir müdahale sırasında, kan alınırken, kan görme ile, çok şiddetli ağrı sırasında görülebilir. Yatarken görülmesi olanaksızdır.

Renk solar, terleme görülür. Ayakta iken veya otururken görülür
Bu hastalar hemen yatar duruma getirilerek ayakları yukarı kaldırılmalıdır. Böylece beyin dolaşımı düzelerek, hasta normale döner.
Kalp hızının çok hızlandığı hallerde, kalbin doluş zamanı çok kısalacağından, kalpten atılan kan miktarı azalır.
” Bazı hallerde ise kalpten normal elektriksel uyarı çıkamaz veya çıksa bile ileti sistemindeki bozukluk nedeniyle kalbin diğer bölgelerine yayılamaz. Normal kasılma ve gevşeme süreci oluşamaz, kan ‘dolaşımı durur. Kan basıncı düşer, hasta gözlerinin karardığını hissederek birden fenalaşır, rengi solar. Bu olay 10 saniye kadar sürerse bilinç kaybolur. İstemsiz kol ve bacak hareketleri, idrar kaçırma görülür. 1-1.5 dakika içinde etkili kalp kasılmaları başlarsa yüz pembeleşir, şuur yerine gelir. Bu süre iki dakikayı geçerse, müdahale edilmediğinde ölümle sonlanır.
Bayılma nöbeti ya da geçici fenalık hissi, baş dönmesi olan her hasta mutlaka doktora başvurmalı ve nedeni açıklığa kavuşturulmalıdır.

KALP HASTALIKLARINA BAĞLI BAYILMA HANGİ NEDENLERE BAĞLIDIR?
Kalp hızının çok yavaşladığı veya hızlandığı hallerde, ana atardamar (aort) kapağının darlıklarında, doğumsal kalp hastalıklarında, ana akciğer damarının büyük bir pıhtı ile tıkanması veya miyokard infarktüsü (kalp krizi) sonucunda görülebilir.
 

Bir önceki yazımız olan Mavi Hastalık Nedir? Nedenleri Nelerdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: baygınlık geçirme belirtileri, bayılmada idrar kaçırma, midede baygınlık nasıl geçer, bayılınca idrar kaçırma sebepleri, bayılırken kasılma

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.