Bebek ölümlerine karşı yeni önlemler

Bebek ölümlerine karşı yeni önlemler

Sağlık Bakanlığı, her gün ortalama 133 bebeğin öldüğü Türkiye’de bu rakamı en aza indirebilmek için yeni önlemler almayı kararlaştırdı.
Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de binde 33 olan bebek ölüm hızını azaltabilmek için hastanelerde Yenidoğan Üst İhtisas Birimleri kurulacağını açıkladı. Alınan bilgiye göre, geçen yıl başlatılan Anne ve Çocuk Ölümlerini Önleme Projesi ile binde 33 dolayındaki bebek ölüm hızını ve anne ölümlerini durdurmaya çalışan bakanlık, çocuk hekimlerini ‘yenidoğan’ konusunda uzmanlaştırma kararı aldı. Bu birimlerde, çocuk hekimleri yenidoğan ihtisası yapacak.
Pilot olarak Dr
Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Hastanesi ve Doğumevi’nde başlatılacak uygulama ile ilk etapta 20 çocuk hekimi, ‘Yenidoğan Uzmanı’ olarak yetiştirilecek.
Binde beş oranında
Prof. Dr. Tuncay Küçüközkan, hastanelerinde yılda 20-22 bin doğum gerçekleştiğini, yine yılda bu bebeklerin 4-5 bininin taburcu edilmeden Yenidoğan Servisi’nde tedavi altında tutulmasına gerek duyulduğunu belirtti.
Bebek ölüm oranlarının, ülkelerin en önemli gelişmişlik parametrelerinden biri sayıldığına işaret eden Prof. Dr. Küçüközkan, hastanelerinde bebek ölüm hızının binde 5 olduğunu ve bu sayıyı binde 1′e indirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Yenidoğan servisinde yatan bebeklerin tedavisi için hastanelerinde 5 yenidoğan uzmanının görev yaptığını ve bu uzmanların büyük özveriyle çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Küçüközkan, bilimsel olarak hastanelerinde 20-28 Yenidoğan uzmanının görev yapması gerektiğini bildirdi.
Yenidoğan uzmanı sayısı az
Türkiye genelinde yalnızca bazı üniversite hastanelerinde eğitim gören yenidoğan uzmanlarının sayısının yetersiz olduğunu söyleyen Prof. Dr. Küçüközkan, bu sorunu Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a aktardıklarını ve Bakan Akdağ’ın da sorunun çözümüne destek verdiğini kaydetti.
Yenidoğan uzmanlarının sayısını artırarak bebek ölümleri hızını en aza indirmeyi hedeflediklerini anlatan Prof. Dr. Küçüközkan, bu amaçla pilot uygulama olarak hastanelerinde ‘Yenidoğan Üst İhtisas Birimi’ açılacağını ifade etti.
Birimde, 15-20 çocuk hekiminin Yenidoğan ihtisası yapmış bir Klinik Şefi’nden eğitim alacaklarını kaydeden Küçüközkan, ihtisaslarını tamamlayanların Türkiye’deki diğer hastanelerde Yenidoğan Birimleri açacaklarını bildirdi.
Bir önceki Balık etli olmanın avantajları başlıklı konumuzda aşırı kilolar, aşırı zayıf olmak ve böbrek rahatsızlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: sağlık bakanlığı yenidoğan servisi çalışma şartları

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.