Bebeklerde dil gelişimi

Bebeklerde dil gelişimi
Doğumdan önce bile, fetus sesi algılar. ‘Yaş ilerledikçe çocuğun dil gelişimi artar. Bebek, 6 aylıkken ancak ismine tepki verirken, 3 yaşına geldiğinde tamlamalar ve zamirler kullanarak daha kompleks bir dil ve soru sorma yeteneği geliştirir. 5 yaşına geldiğinde ise yan cümleler ve kompleks cümleler dahil, konuşmanın tüm özelliklerini kullanabilir.’

Dil yetenekleri iki kısma ayrılır: Alıcı beceriler ve ifade becerileri. 2,5 yaşında genellikle ‘ne?’ diye sorarken ve 3 yaşında ‘niçin?’ diye sorar
Hamile bayanlar, doğmamış çocuklarının ani yüksek sesler sonrası tekme attıklarını bildirmişlerdir.Yenidoğanın kalp hızı ve emme paternlerini yeni bir çevresel uyaran ile karşılaştığında değişir.

Yenidoğan özellikle insan sesine alışıktır ve yavaşça fısıldayan ana – babasına doğru döner. Çocuk büyüdükçe seslere ilgisi devam eder ve 3-4 aylık olduğunda istemli olarak sesin kaynağına doğru döner. 2-3 aylık olunca kendiliğinden müzikal sesler oluşturabilir.

Bu anlatıcı sözel dil gelişiminde ilk adımdır. 6 aylıkken çocuklar isimlerine tepki verirler ve yaklaşık 9 aylıkken sözel ritüelleri izleyebilen, örneğin ‘bay bay’ diyerek el sallayabilir veya ne kadar büyük olduklarını gösterebilirler.

Algılayıcı dil, çocuğun gittikçe artan karmaşıklıkta emirleri anlamasıyla gösterilebilir. Örneğin, yaklaşık 1 yaşından itibaren ‘topu at’ gibi tek aşamalı emirleri anlayacaktır.

‘Bana göster’ dendiği zaman iki resim arasında seçim yapabilmesi 18-24 aylık yaşlarda beklenir. 2 yaşındaki çocuk, cisimleri kullanıma göre tanımlayabilir. 18-24. aydan sonra kelime kullanımı hızla artar, standart yapılar bebek konuşmasının yerini alır ve kelime çeşitlemeleri başlar. 3 yaşında, tamlamalar ve zamirler kullanarak daha kompleks bir dil geliştirir. Çocuk soru sorma yeteneğini geliştirir. 2,5 yaşında genellikle ‘ne?’ diye sorarlar ve 3 yaşında en sıklıkla ‘niçin?’ diye sorarlar.

5 yaşında yan cümleler ve kompleks cümleler dahil, konuşmanın tüm özellikleri kullanabilir. Dil gelişiminin hızı hem çevresel hem de biyolojik faktörlere bağlı gibi görünmektedir. Dil Gelişiminin Değerlendirilmesi 2 yaştaki çocuklar iki kelimeli ifade kullanmalıdırlar ve bunların en az yarısı anlaşılabilmelidir. 3 yaşında, çocuklar 3 veya daha fazla kelimeli tamlamalar kullanmalıdır Bu gelişimsel aşamaları gerçekleştirmeyi başaramayan çocuklar hem işitme kaybı, hem de algısal ve duygusal bozukluk için değerlendirmelidir.

Dil gelişimindeki gecikmeler, şunlarda her hangi birini kapsayabilir:

1. 3 yaşa kadar anlaşılır konuşma yokluğu

2. 4 yaştan sonra başlangıç sessiz harfleri sıklıkla atlanması

3. 7 yaşından sonra ısrarlı artikulasyon (seslendirme) hataları Bu gecikmelerden her hangi biri 6 ay veya daha fazla devam ederse, bir konsültasyon başlatılmalıdır.

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.