Bebekler’inizin ay ay gelişimi vede Bebekler’inizin ay ay değişimi

Bebekler’inizin  ay  ay  gelişimi vede Bebekler’inizin ay ay değişimi

Aileye yeni katılan  bir bebek  her zaman bütün aile fertlerinin birinci maddesi konumunda olur.  🙂 Peki, çocukların yaşa göre normal gelişiminin nasıl olması gerektiğini biliyor musunuz? İşte her anne babanın  evin yeni bireyi olan bebekleri için bilmesi gereken unsurlar. Emekleme hareketleri yapar. Sizlere bu yazımız da sizin için önem sağlayacağını umduğumuz  bebek gelişimine deyiniyoruz. ay
Yüzüstü pozisyonda, başını hafifçe kaldırır. Buyrun sizlere bebekleriniz için  bebeklerin gelişim takvimi…:)
 

 
1
Eli yumruk şeklinde sıkılıdır. Eşyayı orta hattan yükseğe kadar gözle izler. Sese tepki verir (göz kırpma, hareket, sıçrama). İnsan yüzüne bakar.
2. ay
Başını 90 derecede tutar. Eli yumruk şeklinde değildir. Eşyayı orta hattan ileriye doğru izler. Konuşulunca ve meşgul olunca gülümser. Etrafı ilgi ile izler.
3. ay
Yüzükoyun pozisyonda kolları üzerine yaslanarak, gövdesini kaldırır ve başını rahatça dik tutar. Elleri açıktır, eşyayı yakalar ve kendine doğru çeker. Keyif sesleri çıkarır. Tanıdığı kişilere ve eşyaya uzanır. Beslenme hazırlığını anlar.
4. ay
Destekle oturur. Eşyayı almak için iki kolunu birden kullanır. Masa üzerindeki bir eşyaya dokunur. 5 aylıkken sesi lokalize etmeye başlar, zil sesine başını çevirir. Agu, agu sesleri çıkarır. Etrafını seyretmeyi sever.

6. ay
Sırtüstüyken yüzükoyun dönebilir. Desteksiz oturur. Yatar durumda ayağını ağzına götürür. İki elini ayrı ayrı kullanır. Eşyayı bir elinden diğerine geçirir. Tek heceli sesler çıkarır. 7 aylık “baş baş” yapabilir. Yabancıları yadırgar. El çırpma oyununu anlar ve oynar.
9. ay
Emekler, ayağa kalkabilir. Ayakta durmayı sever. Baş ve işaret parmağı ile küçük eşyaları tutabilir. Biberonu tutar, parmakları ile yiyebilir. Sesleri taklit edebilir. 10 aylıkken bazı sesleri anlayarak söyleyebilir (dede, mama gibi). 11 aylıkken bilinçli olarak sözcükleri söyler. Etrafı karıştırmaya başlar.
12. ay
Yardımsız veya yardımla yürür. Oturduğu yerde kendi kendine dönebilir. Baş ve işaret parmaklarını kullanır. Eşyaları yere atar. Oyuncaklarını elinden bırakır. Basit sözcükleri anlar. Başkalarının hareketlerini taklit eder. Giyinirken yardımcı olur.
15. ay
Rahatça yürür. Emekleyerek merdiven çıkar. Öğretildiğinde, taklit olarak kağıdı karalar. Basit emirleri anlar, yapar. 4-6 sözcük söyleyebilir. Anlaşılmayan sözleri, konuşur gibi söyler. Altını ıslattığı zaman, annesine gösterir.
18. ay
Koşar, ayakta iken düşmeden oyuncağını fırlatabilir. Kitap yapraklarını ikişer, üçer çevirir. Kaşığını doldurarak kendisi yemek yiyebilir. 7-20 sözcük bilir. Vücudun en az bir parçasını bilir. Eliyle gösterir. Sözcük salatasına, anlaşılır sözleri de katar. Anne-babasını taklit eder (yer süpürme, toz alma gibi). Diğer çocuklarla birlikte oynayabilir.
21. ay
Çömelebilir, merdiven çıkabilir. 5 küplü kale yapabilir. Bardağı tutarak, su içebilir. 3-5 vücut bölümünü bilir. İki sözcükle cümle kurabilir. Yemek ve tuvalete gitme isteklerini işaret ve sözcüklerle ifade edebilir.
24. ay
Yardımsız merdiven inip çıkabilir. Kitap yapraklarını teker teker çevirebilir. Pabuç ve pantolonunu çıkartabilir. 50 sözcük bilir. 2 sözcüklü cümleler kurabilir. Ben, siz, biz zamirlerini bilir. Çatal, kaşığı rahatça tutabilir ve kullanabilir.
Bir önceki Üç ebeveynli çocuk mümkün mü? başlıklı konumuzda anne sağlığı, böbrek yetmezliği ve çocuk sağlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: bebeklerde ay ay değişim, yeni dogan ay ay neler olur, 15 ayda çocuklarda değişim, 7 aylik bebek baba mama, 7 aylik bebeklerdeki degisimler

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.