Böbreklerinizin sağlığını şifalı çaylarla koruyun

Böbreklerinizin sağlığını şifalı çaylarla koruyun

Böbreğin en önemli işlevi, bedenin sıvı dengesini düzenlemektir. İşte böbrek sağlığı için çaylarını yapıp tüketebileceğiniz bitkiler…
Hindiba, yoğurtotu ve kuş yaprağı gibi bitkilerden yapılan çaylar, böbreklerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.
Uzmanlar, böbrekleri rahatlatabilen bitkileri yalnızca idrar yolları problemlerinde etkili olmakla kalmayıp tüm bedeni tedavi ettiğini ve böylece vücudumuzun temizleyiciliğini üstlenen böbrekleri desteklediğini belirtiyor. Böbrek genelde sıvı dışkılayıcı bir organ olarak bilindiği halde, başlıca görevi sıvıyı muhafaza etmektir.
Böbrekten geçen sıvının önemli bölümü, sisteme yeniden kazandırılır
Bedene giren sıvının yalnızca küçük bir bölümü, atık maddelerin çözünmesinde kullanıldıktan sonra idrar kesesine gönderilir. Böbrek, bedenin tuz dengesini de düzenler.
Böbreğin bir başka önemli işlevi de, kandaki asit oranını dengelemektir. Ayrıca, atık maddelerin ve kullanılabilir maddelerin ayrışımından da sorumludur.
Kan böbreklerde süzülürken bazı yaşamsal moleküller (örneğin glikoz ve aminoasitler) kandan ayrılır ve idrara karışır. Ama daha sonra atık maddeler dışkılanırken, bu önemli moleküller yeniden özümlenir.
Böbreğin çapraşık bir organ oluşu, bir bakıma atık maddeleri ve yaşamsal öneme sahip molekülleri ayrıştırabilme yeteneğinden kaynaklanır.
Böbrekler ayrıca, kan basıncının düzenlenmesinde etkili olan renin hormonunun yapımına da katkı sağlar.
İdrar artırıcı bitkiler
Hindiba (yaprak veya kök), belki de en etkili ve en değerli idrar artırıcı bitkidir ve bol miktarda potasyum da içerir. Hâlbuki idrar artırıcı ilaçlar kullanıldığında, bedenden bol miktarda potasyum atılması nedeniyle çok zararlı yan etkiler oluşabilir.
Hindiba alındığında ise yalnızca bu yan etkilerden uzak durulmaz, aynı zamanda bedendeki potasyum düzeyi de yükseltilmiş olur. Hindiba ayrıca, karaciğer güçlendirici olarak çok ünlüdür ve çok yönlü bir biçimde kullanılabilir.

Yoğurtotu, genel anlamda diüretik etkiye sahip olan değerli bir bitkidir. Kan temizleyici, lenf sistemini temizleyici ve idrar artırıcı etkileri sayesinde, bu sistemde görülen tüm hastalıklarda öncelikle kullanılabilir.
Ayrıca alınabilecek bitkiler şunlardır:
– Huş ağacı yaprağı,
– Fasulye kabuğu,
– Isırgan otu,
– Altınbaşak bitkisi,
– Atkuyruğu bitkisi,
– Meyan kökü,
– Maydanoz,
– Kayışkıran kökü.
İdrar yolları için antiseptik bitkiler
Bazı idrar artırıcı bitkilerin antiseptik etkisi, içerdikleri uçucu yağlardan kaynaklanır. Bu yağlar böbrek kanalcıklarından atılır ve böylece mikropları doğrudan etkileyebilirler. Bu bitkiler; civanperçemi, kereviz tohumu, funda (yaprak ve çiçek), kayışkıran kökü, huş ağacı yaprağı, ayrıkotu kökü, ardıç kozalağı, sarımsak olarak sayılabilir.
İdrar yollarında mukoza koruyucular
Bazı hastalıklarda idrar yolları mukozası, enfeksiyon veya sürtünme nedeniyle tahriş olur ve yatıştırılması gerekir. Hatmi yaprağı, mısır püskülü ve ayrıkotu kökü, mukoza koruyucu etki içerirler ve başka bitkilerle karıştırılarak da kullanılabilirler.
İdrar yolları için sıkıştırıcı bitkiler
İdrarda kan görülmesi doktor teşhisi gerektiren bir belirtidir ama, eğer önemli bir hastalık söz konusu değilse, sıkıştırıcı/büzüştürücü (adstringent) ilaçlarla tedavi edilebilir.
Adstringent ilaçlar böbreklerdeki, idrar kesesindeki ve idrar yollarındaki kanamaları durdurabilirler ve yaralanmaların iyileşme sürecini desteklerler.
En önde gelen adstringent bitkiler, atkuyruğu, sinirliot, ceviz yaprağı, huş ağacı yaprağı, ebegümecidir.
Bir önceki Bilgisayara bakma sendromu yayılıyor başlıklı konumuzda alın masajı, aydınlatma ve baş ağrıları hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: diüretik bitkiler nedir, kusyapragi faydalari, böbreği rahatla5an, böbrekleri ne rahatlatır, böbreklerimizi sağlığını korumak için sifalıçaylarla koruyun

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.