BRONKOSKOPİ Faydaları

BRONKOSKOPİ Faydaları
İncelemeyi ya­pan kişi önce ağız ve yutaktaki organla­rı (küçükdil, epiglot), sonra gırtlağı ve ses tellerini görür. Hasta soluk alırken, ses tellerinin birbirinden uzaklaştığı an­da bronkoskop soluk borusuna sokulur. Böylece soluk borusu ve borunun iki ana bronşa ayrıldığı çatallarıma bölgesi ortaya çıkar.
BRONKOSKOPİ
Bronkoskopi sırasında hasta, başı arka­ya bükülmüş olarak yatar; bu konumda ağız, gırtlak, soluk borusu ve ana bronşlardan biri aynı eksen üzerinde ol­duğundan bronkoskopi aygıtının solu­num yollarına sokulması kolaylaşmış­tır. Bronkoskopi aygıtı bir ışık kaynağı ve merceklerden oluşur
Hastanın boynu hafifçe döndürülerek soluk borusu ile girilmek istenen ana bronş aynı eksene getirilir. İnceleme derinleştirilerek, özel mercek­ler aracılığıyla daha ince solunum yolu dallarının görünmesi sağlanabilir.
Solunum yollan bronkoskopinin ya­nı sıra radyolojik yöntemlerle de incelenirse çeşitli solunum yolu hastalıklar* doğrudan saptanabilir. Böylece bir tü­mörün sınırlan belirlenebilir, tümörden biyopsi için parça alınabilir, bronşlarda iltihaplı bir sıvı varsa bakteriyolojik açıdan incelemek üzere sıvıdan örnek alınabilir, yabancı cisimler çıkarılabilir ve solunum yolu mukozası incelenebi­lir.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.