Cilt kanserini önlemenin tek yolu, güneş ışınlarından korunmak!

Cilt kanserini önlemenin tek yolu, güneş ışınlarından korunmak!
UVA ışınları ise mevsimsel fark olmadan her zaman dünyaya ulaşan, ciltte lekelenmeleri, cilt kırışıklıkları, ciltte yaşlanma gibi geç dönem bulgulara yol açan düşük enerjili ışınlardır.
Yaz aylarının korkulu rüyası olarak karşımıza çıkan cilt kanseri vakalarının yüzde %80’i güneşten korunma yollarıyla önlenebiliyor. Cilt kanseri vakalarının %80’i güneş ışınlarından korunarak önleyebiliriz. UVB ışınları yaz günlerinde daha yoğun olarak dünyamıza ulaşan, güneş yanıkları gibi erken dönem bulgularına ve cilt kanserine neden olan yüksek enerjili ışınlardır.
Cilt sağlığının ana etmeni olarak gösterilen güneşin zararlı etki yaratan UV ışınları aslında bizi sadece cilt kanseri hastalığının eşiğine götürmezken, göz sağlığımız ve bağışıklık sistemimiz üzerinde de birçok olumsuz etki yaratıyor
Güneş, gözün merceği olan lens kısmında yangı yanıtı oluşturarak katarakta neden olabilmektedir ve ayrıca bağışıklık sisteminin gücünün azalmasına da neden olabilmektedir. Bu nedenlerle güneşin zararlı etkilerinden korunmak için önlemler almalıyız.
Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için neler yapmalıyız?
Özellikle son yıllarda dünyaya daha dik bir şekilde ulaşan güneş ışınları, ozon tabakasındaki incelmenin ardından cilt kanseri görülme sıklığını en üst seviyeye çıkartmıştır. İlk olarak zararlı güneş ışınlarından korunmak için fiziksel olarak güneşten uzak durmamız gerekirken, saat 11:00 ile saat 16:00 arasında mümkün oldukça gölge bölgeleri tercih etmeliyiz.

Kumsal, beton ve deniz gibi yüzeyler ışığı yansıttıkları için gölgede bulunulsa bile ışınların halen cildimize ulaşabileceği unutulmamalı, . üç yaş altındaki çocuklar sürekli gölgede kalmalı, sadece sabah veya akşam, güneş ışınları dünyamıza eğik olarak ulaştığı dönemlerde güneşe çıkarılmalıdırlar. Altı ay altındaki bebekler için mutlaka kolları ve bacakları örten kıyafetler seçilmeliyken geniş kenarlı şapkalar giydirilmelidir.
Güneş kremlerinde mutlaka UVA ve UVB’ye karşı etkili yapı aranması gerekirken, az hassas cilt tipinde bile minimum 15 SPF (güneşten korunma faktörü) güneş kremi kullanılması önerilir. Altı ayın altındaki bebeklerde güneş kullanımının zarar olduğuna dair hiçbir bilgi bulunmazken, gene de bu bebeklerde güneş kremi kullanılmaması önerilir. Güneş kremleri dışarıya çıkmadan en az 15 dakika önce kullanılmalıdır. Özellikle denize veya havuza girildikten sonra ve 2 saatte bir güneş kremi tekrar sürülmelidir. Su ile sık temas olacaksa suya dayanıklı ürünler tercih edilmelidir. Çocuklarda kullanılacak güneş kremi en az 30 SPF olmalıdır.
Bir önceki Kanser virüsü evlilik dışı ilişkiyle yayılıyor başlıklı konumuzda cinsel yolla bulaşan hastalıklar, rahim ağzı kanseri ve smear testi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: güneşin zararları maddeler halinde, cilt kanseri nasıl olur, güneşin zararları halinde

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.