Çocuk ve Ergenlerde Psikoterapi Öncesinde Bilinmesi Gerekenler

Çocuk ve Ergenlerde Psikoterapi Öncesinde Bilinmesi Gerekenler

Çoğu kez anne-babalar psikolojik yardım konusunda nereye ve neden gideceklerini çocuklarına anlatmakta güçlük çekerler. Bu kaygı ile bazen,”Bir arkadaşımı görmeye gidiyoruz”, “oyun oynamaya gidiyoruz” şeklinde gerçek amacın gizlendiği açıklamalar yapabilirler. Bu, problem hakkında konuşulmaması gerektiğini öğretebilecek bir tutumdur. Bu kaygı ile bazen,”Bir arkadaşımı görmeye gidiyoruz”, “oyun oynamaya gidiyoruz” şeklinde gerçek amacın gizlendiği açıklamalar yapabilirler. Ayrıca başlangıçtan itibaren çocuğun güven ilişkisini zedeleyebilir.
Çoğu kez anne-babalar psikolojik yardım konusunda nereye ve neden gideceklerini çocuklarına anlatmakta güçlük çekerler
Bu, problem hakkında konuşulmaması gerektiğini öğretebilecek bir tutumdur. Ayrıca başlangıçtan itibaren çocuğun güven ilişkisini zedeleyebilir. Bu nedenle;
Çocuğunuzla net olarak problem hakkında konuşun. Bu konuyla ilgili hep birlikte yardım almak istediğinizi belirtin. Benzer durumlarla ilgili olarak çocuklara ve ailelere sorun çözmede yardım edilen bir yere gideceğinizi söyleyin.
Problem davranışı tanımlarken; korkutmamaya, yargılamamaya özen gösterin. Merkeze başvurma nedeninizin onu şikayet etmek değil, hep birlikte gerekli değişimleri sağlayacak yardımı almak olduğunu belirtin.
Çocuklar, “psikolojik yardım”, ”psikolog”, ”pedagog”gibi terimler ile bazı olumsuz atıfları bağdaştırabilirler. Sağlıklı kişilerin ve çocukların da zorlukları olabileceği ve uygun yardımla çözümlenebileceği açıklamasını yapın.
İlk görüşme randevusuna sadece yetişkinleri ilgilendiren (boşanma gibi) konular ve bazı özel durumlar (cinsel taciz, evlat edinme gibi) hariç anne-baba ve çocuk olarak birlikte gelinmesi uygundur.
Ergenlerde ;
Ergenlik dönemi, çocukluktan yetişkinliğe geçişi içeren ara dönemdir. Bu nedenle dönemin özellikleri göz önüne alınarak psikolojik yardım süreci de farklı yapılandırılmaktadır.
Ergen tek başına gelmeyi tercih etmediği sürece ilk    görüşmelerin ergen- anne-baba birlikte yapılması uygundur.
Ergenin direkt sağlığını ve güvenliğini  tehdit edebilecek bazı özel durumlar hariç kendisinin izni olmadan hiçbir bilgi ailesiyle ve üçüncü kişilerle paylaşılmaz. Ergen çalışmasında sırdaşlık esastır.
Süreç içinde devam edebilecek olan uzman ve anne-baba görüşmelerinde amaç ergenin terapisi hakkında bilgi vermek değil, sadece anne-baba tutumlarını ele almaktır.
Terapi sürecinde ;
Öncelikle problem tanımının sadece üçüncü kişilere değil, aileye ait olması gerekmektedir. Problemin kabul edilip tanımlanması sağlıklı bir başlangıç için en önemli faktördür.
Çocuklar ya da ergenlerle terapide değişim hızı pek çok etmene bağlıdır. Problemin niteliği, çocuğun ya da ergenin bireysel özellikleri, aile içi dinamikler, çevresel özellikler ve  terapiye tutarlı devamlılık gelişimi etkileyen etmenlerdir.
Sürecin hızıyla ilgili aklınıza gelebilecek endişelerinizi doğrudan terapistinizle paylaşmanız en doğru cevabı bulmanıza yardımcı olacaktır.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.