Çocuklarınızın obezite olmasının önüne geçin

Çocuklarınızın obezite olmasının önüne geçin
Özellikle okul kantinlerinde satılan yüksek kalorili yiyecekler bu hızı daha da arttırıyor. Çocuk nufüsunun dörtte biri tehdit altında. Dr. Çocuklarda görülen bu obezitenin önüne geçmenin zamanı geldi!
Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Genel Sekreteri, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Prof.
Obezite çocukların sayısı gün geçtikte artış gösteriyor
Bumin Dündar son on yılda ciddi derecede obez çocuk sayısının arttığı yönde dikkatleri çekiyor. Bu sayıların içerisinde obez olmayan ama obez olma riski yüksek olan aşırı derecede kilolu çocuklarda bulunuyor. Obezite olan birçok erişkinin obez olmadaki nedeni de çocukluk dönemine dayanıyor. Bu sorunun gitgide büyümesi diyabet ve kalp hastalıklarının çoğalacağını gösteriyor.
Obezite İle Mücadele
Mücadele için atılacak olan her adımın önemi büyük. Prof. Dr. Dündar, “Çocukluk çağı obezitesinde; genetik ve çevresel faktörlerle, beslenme yanlışlıkları en önemli nedenleri oluşturuyor. Kişide obeziteye yatkınlık oluşturan genetik faktörlere yapılacak fazla bir şey yok ama hareketsiz yaşam gibi çevresel faktörlerle ve beslenme ile ilgili yanlışlıklarla mücadele, çocuklarda obezitenin önlenmesinde son derece önemli” dedi.
Gazlı İçeceklere Yasak Konmalı
Prof. Dr. Dündar okul kantinlerinde gazlı içeceklerin satılmasının yasaklanması taraftarı. Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığının obeziteyi önlemek için bu önemli kararı alması gerektiğini dile getirdi. Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği’de bu kararı destekleyenlar arasında.
Gazlı içeceklerin yanı sıra hazır meyve suları ve benzeri içeceklerin içinde de yüksek derecede şeker ve karbonhidrat bulunmaktadır. Birçok çocuk günlük kalori miktarını bu içeceklerden alıyor. Çikolata, bisküvi ve cipslerde yasaklanması gereken yiyecekler arasında.
Gazlı İçecekler Yerine Süt ve Ayran İçilmeli

Doğal gıdaların kantinlerde satılmasınıdaya uygun bulan Prof. Dr. Bümin Dündar süt ve ayran tüketiminden yana. Kemik gelişiminde önemli bir yer tutan süt ve glisemik indeksi düşük, kalorisi yüksek olmayan, içerdiği yararlı bakteriler ile bağışıklık sistemini düzene sokan ayran tercih edilmelidir. Hazır meyve suları yerine taze meyveden sıkılmış meyve suları, çikolata yerine süslü tatlılara yönelinebilir. Prof. Dr. Bümin Dündar’ın diğer önerileri ise şu yönde;
Alınması Gereken Önlemler
1. Ebeveynlerin bu farkındalığın bilincinde olması çok önemlidir. Yasaklar kabul edilmeli ve çocuklar buna göre diğer besinlere yöneltilmelidir.
2. Kahvaltı bir çocuk için en önemli öğündür. Çocuklar kahvaltı ettirilmeden okula gönderilmemeli. Öğün atlamamalarına dikkat edilmelidir.
3. Şişman çocuklar sağlıklıdır diye bir kaide yok. Fazla kiloların önüne geçilmezse ileride dönüşü olmayan hastalıklar ortaya çıkabilir. Şişmanlık tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
4. Okullarda diyetisyen kontrolünde hazırlanmış yemekler çıkartılmalıdır. Öğün saatlerinde çocuklar kantinden karnını doyurmak yerine daha sağlıklı yemekleri tüketmelidirler. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için bunun önemi çok büyük.
5. Çocuklar spora yöneltilmeli. Televizyon ve bilgisayar karşısında çok fazla vakit geçirmeleri önlenmelidir. Okullarda beden eğitimi ders saatleri arttırılmalıdır.
Bir önceki Şişman annenin, şişman çocuğu olur! başlıklı konumuzda Hamilelik ve şişmanlık hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: obez çocuk fotoğrafları

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.