Depresyon ve Panik atak kardeş gibidir

Depresyon ve Panik atak kardeş gibidir

Tüm dünyada her dört kişiden biri, yaşamanın belli döneminde depresyon yaşayabiliyor. Özellikle kişi üzüntü veren bir yaşam olayı geçirdiğinde, eğer depresyondaysa bir anda panik atak geçirebiliyor. Depresyonla diğer kaygı bozuklukları bir arada görülebildiği gibi iç içe de geçebiliyor. Yani tabloya panik atak eklenebiliyor.

Neler yol açar?
Uzun süreli ve stresli yaşam öyküleri pa­nik atağa yol açabiliyor bunu söylemiştik. Psikiyatrik rahatsızlıklardan depresyon, pa­nik atağa ciddi bir zemin hazırlıyor
Depres­yon süreci içinde bir noktada panik atak geli­şebilir. Yaygın anksiyete bozukluğu, alkol-madde kullanımı da panik atağa yol açıyor.
Ailelerin durumu
Hastalığın ne olduğunu tanımak, belirtilerini bilmek önemlidir. Bu hastalığın öldürmediğini bilmek de çok Önemli tabii ki. Bir panik ataklı kişinin geçirdiği atak sırasında yakınları da panik oluyor çünkü. Bu atakları tehlikeli olmadığını bilmek şu anlamda önemli; çünkü bilindiği zaman her yeni atak­ta onu tekrar hastaneye götürmek gerekmi­yor. Hasta yakınları, tedavinin düzenli sürmesine yardıma olmalı. Atakların ortadan kalkması için 6/8 hafta gerektiği de bilinmeli.
Depresyon ile bağlantısı var mı?
Depresyon en yaygın psikiyatrik rahatsız­lıktır. Tüm dünyada her dört kişiden biri, ya­şamanın belirli bir döneminde depresyon ya­şayabiliyor. Nasıl bir rahatsızlıktır dersek, mut­suzluk, karamsarlık, hayattan tat almama duygu­su, güne başlamakta zorlanma, enerji azlığı, normal­de çok keyif alınan durumlardan bile artık keyif alama­mak, enerjisizlik, bununla birlikte görülen uyku ve iştah düzensizliği, halsizlik, kalp çarpıntısı, baş ağrısı eşlik edebiliyor, daha ileri durumda ölüm düşüncesi gelişiyor.
Ölsem daha iyi diyor
‘Ölsem daha iyi’ diyebiliyor hasta. Böyle bir ruh hali bu. Depresyonla diğer kaygı bozuk­lukları bir arada görülebildiği gibi iç içe de ge­çebiliyor. Beyin kimyasıyla ilgili dönemsel, ani bir stresle tetiklenebiliyor. Kişi üzüntü veren bir olay geçirdiğinde, eğer depresyondaysa bir anda panik atak geçirebiliyor. Yani tabloya panik atak eklene­biliyor. Aslında, depresyon, antidepresan ilaçlar ve terapi ile rahatça ortadan kaldırılabilen bir hastalık.
SİZDEN GELENLER
Merhaba benim sorum şu. Ben çok zor durumdayım. Kendi başıma hiçbir şey halledemiyorum. Uzmana da gidemedim. Dizinizi görünce yazma ihtiyacı hissettim. Ben hap yutamıyorum. Bu yüzden tedavide olamıyorum maalesef. Bende panik bozuk­luk ve anksiyete olduğunu söyledi doktor.
Geçmişte gittim uzmana verdiği hapı içemediğim için tekrar gidemiyorum. Her geçen gün daha da kötü oluyorum. Yemek yerken su içerken yutkunmada sorun yaşıyorum. Sizden yardım istiyorum. Ben bu konuda ne yapabilirim? Yardımcı olursanız çok mutlu olurum.
NEFES EGZERSİZİ ÖĞRENİN
Merhaba. Sorunuzu güzel özetlemişsiniz. Pek çok psikiyatri hastası benzer duygulan yaşayabilmektedirler. Bu konuda bilinmesi gerekenler vardır. Panik bozukluğunda beyin kimyasında bozulmalar vardır. Bu bozulmayı ancak ilaç tedavisi ile gidermek mümkündür.
Eğer ilaç kullanımı ile ilgili bir sorununuz var ise hiç olmazsa bir uzman psikologa giderek nefes egzersizleri öğrenmeye çalışın. Bunun için hekiminize veya en yakınınızda başka bir psikiyatri uzmanına müracaat etmenizi öneri­rim. Size acil şifalar diliyorum.
KAYNAK: www.bugun.com.tr

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.