Deterjan içen çocuğa ne yapmalı?

Deterjan içen çocuğa ne yapmalı?
Dr. İşte deterjanlarda çocukların dikkatini çektiği ve buldukları zaman ağızlarına götürüp içtikleri zararlı şeylerden biridir. Deterjanlar kimyasal içerikli maddeler oldukları için içildiği zaman sağlığa ciddi zararlar verirler.
Küçük çocuklar oldukça meraklı ve etraf karıştırıcı oldukları için, bazen onların dokunmaması gerektikleri şeylere dokunur ve ele geçirdiği her şeyi de ağızlarına götürür, yalar, yer ya da içerler. Peki deterjan içen çocuklara ebeveynler ne yapmalıdır?
Deterjan içen çocuğa yapılması gerekenler
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op
A. Nadir Tosyalı, çocukların yakıcı malzeme içtikleri zaman anne ve babaların ne yapması, nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsetti.
Farklı renklerdeki şişlerden bulunan temizlik malzemeleri çocuklara oyuncuk gibi gelir ve dikkatini çeker. Bu malzemeleri ağzına götürüp gizlice içen çocuklarda mütenevvi sorunlar ortaya çıkar. Tosyalı, “Yakıcı madde içen veya içtiğinden şüphelenilen çocuk kesinlikle kusturulmamalı, süt, yoğurt, ayran, su vb. içirilmeye çalışılmamalı” diyor. Bunları yapmak yerine ebeveynlere, Tosyalı şu önerilerde bulunuyor:

“Temizlik ürünleri gibi yakıcı madde içimleri bazen çocuğa herhangi bir zarar vermez ama bazen de üçüncü derece yemek borusu yanığı ile sonuçlanabilir. Kimyasal madde içimi sonucu mide borusu yaralanmaları da çok sayıda çocuğun sakat kalmasına ya da hayatını kaybetmesine sebep olabiliyor. Çocuklarda yemek borusu yanığı, asit içeren kireç çözücülerin ve yağ çözücü olarak kullanılan kuvvetli alkali içeren temizlik malzemelerinin, yanlışlıkla, az miktarda da olsa içilmesi sonucu gelişiyor. Çamaşır suları ve kullanılan diğer deterjan tipi temizlik malzemelerinin içilmesi sonucu gelişebilecek yanıklar ise yüzeyseldir ve kalıcı hasara neden olmaz.
Yakıcı maddenin alınmasından sonra, erken dönemde hiçbir belirti olmayabilir. Ancak hastanın tükürüğünü yutamaması, ağızdan salya gelmesi, kusma, kanlı kusma, ağız ve hatta göğüs çevresinde yanık yaraları, solunum güçlüğü belirtileri de görülebilir. Kimyasal madde içen hastalarda aksi kanıtlanıncaya kadar ‘yanık var’ muamelesi yapılmalıdır.”
Ev temizlik maddesi, deterjan içen çocuğa bu şekilde bir uygulamada bulunmadan en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna götürmelisiniz.
Bir önceki Üç ebeveynli çocuk mümkün mü? başlıklı konumuzda anne sağlığı, böbrek yetmezliği ve çocuk sağlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: deterjanlı su içmek, kimyasal madde içen çocukların iyileşme belitileri, çocuğun deterjanlı su içmesi, bulaşık deterjanı içmenin zararları, yanlışlıkla kireç sökücü içen biri ne yapmalıdır

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.