DIŞKI MUAYENESİ Faydaları

DIŞKI MUAYENESİ Faydaları
İshalde dış­kının katı bölümü azalır.Dışkının miktar ve özelliği beslen­me tipine göre değişir.
DIŞKI MUAYENESİ
Dışkı, besinlerin sindirilmesi ve emiliminden sonra geriye kalan ve ba­ğırsaklardan atılan atik maddelerdir. Selüloz gibi sindirilemeyen mad­deler dışkı miktarını artırır. Normal olarak yüzde 75 su, yüzde 25 kati madde içeren dışkının bileşiminde değişen miktarlarda selüloz ve sindiril­memiş lifler, başta kalsiyum ve fosfat olmak üzere inorganik maddeler, yağ ve türevleri, bağırsak mukozası hücreleri, bakteri ve mukuslar bulunur. Bir günde çıkartılan dışkı miktarı ortalama 150 gr’dir
Bitkisel yiyecek­lerin ağırlıkta olduğu beslenme dışkı miktarını ve dışkılamayı artırır. Beslen­mede et ağırhktaysa dışkı miktarı azalır ve kabızlık eğilimi artar. Dışkının özel­liklerine bakarak hekim çeşitli hastalık­larda tanıya yararlı bilgiler elde eder. Özellikle solucan gibi asalakların ya da dışkı kültürü yaparak hastalık yapıcı mikropların varlığı saptanabilir.
Soru
Dışkıda mukus bulunması ne anlama gelir?

Cevap

Dışkıda mukus, salgılamanın arttığı kalınbağırsak hastalıklarında son derece ti­piktir. Dışkıda değişik miktarlarda bulunabilen mukusun görünümü yumurta akı­na benzer. Daha ağır bazı bağırsak hastalıklarında mukus kanla karışık da olabi­lir. Bu durumda mukus içindeki lifler beyaz değil pembedir. Mukuslu kanlı ishal ülserli kolitin en önemli belirtisidir. Günde 3-4, hatta 10′a varan dışkılama görü­lebilir. Dışkı pelte gibi irin ve mukusla karışıktır. Bazen de yalnızca mukus ve kandan oluşur.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.