Dişlerinizi fırçalamadan yatmayın

Dişlerinizi fırçalamadan yatmayın
Ahmet Mihmanlı, ağız ve diş sağlığı konusunda bilinmesi gerekenleri anlattı.
“Gün boyunca ayıracağımız kısacık zamanlar ağız ve diş sağlığımızı, dolayısıyla da estetiğimizi korur. Uygun bir diş fırçası ve diş macunuyla günde iki kez fırçalamak, dişlerimizin inci gibi görünmesini sağlar.
Uzmanlar, güzel bir gülümseme ve inci gibi dişler için öncelikle ağız ve diş bakımına özen gösterilmesi ve bunun için yeterli vaktin ayrılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca altı ayda bir diş hekiminde yapılacak kontroller dişlerimizin ömrünü uzatır” diyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr

“Diş estetiği, diş fırçalamayla başlar. Bunun için de öncelikle uygun bir diş fırçası ve diş macunu almak gerekiyor. Çok sert fırçalar dişleri aşındırabilir, çok yumuşak fırçalar ise dişleri temizlemeyebilir. Dişler, orta sertlikte diş fırçasıyla fırçalanmalı. Ancak dişlerde hassasiyet varsa yumuşak diş fırçaları kullanabilir. Fırçanın üzerine konulan macunun miktarı, ‘mercimek tanesi’ büyüklüğünde olmalı. Dişlerin mine tabakasını çizebileceğinden, granülleri büyük olan macunların uzun süreli kullanımından kaçınılmalı.
Fırçalamadan yatmayın
Diş fırçalamak diş estetiğini sağlamak için en kolay ve en ucuz yöntemdir. Dişlerinin üzeri bakteri plağıyla (mikrop tabakası) kaplı olan, dişeti kenarlarında tartar dediğimiz diş taşları bulunan ve ağız kokusu olan bir kişinin diş şekli ne kadar güzel olursa olsun, yine de kimseye estetik görünmez. Bu nedenle dişler mutlaka günde en az iki kez; kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce fırçalanmalı. Diş fırçalama işlemi bitince, dilin üst kısmı da yumuşakça fırçalanmalı.
Doğru fırçalayın
Dişleri nasıl fırçaladığınız da diş sağlığı ve estetiği açısından önemlidir. Dişleri fırçalarken şu yöntem izlenmeli: Fırçayı diş-dişetinin birleştiği kısma yerleştirip, dairesel olarak masaj yapar gibi ovalayıp, sonra üst çeneyi aşağı doğru, alt çeneyi de yukarı doğru fırçalamalıyız. Dişler sert fırçalarla ve sertçe fırçalanırsa, dişlerde aşınmalar oluşabilir. Bu da estetik açıdan kötü görünmeye neden olur. Ayrıca diş fırçası, fırçalamaya başlamadan önce ıslatılmamalıdır. Macunun köpürmesi için de yeterli sıvı ağızda mevcuttur.
Diş hekiminizi ihmal etmeyin
Ağız sağlığı için 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmeli. Yılda bir kez dişlerdeki taşlar, nikotin lekeleri ve çay-kahve lekeleri temizletilmeli.
Diş sağlığı bebeklikten başlar
Ağız ve diş yapısında estetik olmayan görüntü, genellikle çocukken ya da yetişkinlik döneminde edinilen kötü alışkanlıklardan kaynaklanır. Çocukken parmak emme ve tırnak yeme alışkanlığı, ağız açık olarak uyuma ve emziğin uzun süre kullanılması diş estetiğini bozar.
Ballı süt dişi çürütür
Bebekken biberonun içindeki süte bal-pekmez gibi şekerli yiyeceklerin katılarak çocuğun uyutulması ve biberon alışkanlığının uzun süre devam etmesi; süt dişlerinin yapısını bozar ve dolayısıyla daimi diş estetiğini bozar.
Süt dişini hazine gibi koruyun
Daimi dişlere rehber olan süt dişlerinin vaktinden önce çürümesi ve kaybedilmesi, ağızdaki diş dizisi dengesi ile diş estetiğini bozar. Süt dişinin erken çekimi, alttan gelen daimi dişlerde çapraşıklığa ve çene kemiği gelişiminde bozulmalara neden olur. Bu yüzden süt dişlerini sallanıp düşünceye kadar korumak gerekir. Süt dişleri çürükse dolgu yapıp ağızda tutmak gerekir. Süt dişi çekilmek zorundaysa çekip, ‘yer tutucu’ dediğimiz apareyi yapıp, altındaki daimi dişin rahatça ve düzgün çıkması sağlanmalı.
Sıcak-soğuk şoku dişi çatlatır
Aşırı sıcak içeceklerden sonra çok soğuk şeyler içilmesi, dişlerin mine tabakasında çatlaklara neden olur; bu da dişin görüntüsünü bozar ve dişlerde hassasiyet meydana getirir.
Ağız kokusunun ilacı fırçalama
Geçmeyen ağız kokuları; kişinin ağzı açmadan konuşmasına ve gülmemesine, bu da ağız yapısının estetiğinin bozulmasına neden olur. Şiddetli ağız kokusu varsa; uyanır uyanmaz dişleri fırçalayıp, kahvaltıdan sonra bir defa daha fırçalayıp işe öyle gidilmeli. Ayrıca gece yanımızda uyuyana saygı açısından mutlaka uyumadan önce dişler fırçalanmalı!
Çocuklara değil yetişkinlere de diş teli
Dişlerimiz çapraşıksa, hayatımızın her döneminde, diş teliyle düzeltebiliriz. Ortodonti (tel tedavisi) alanındaki gelişmeler sayesinde; tel tedavisi sadece çocuklara değil, erişkin hastalar için de uygulanabiliyor. Tel tedavisi sayesinde her yaşta düzeltme yapılarak, güzel gözüken dişlere sahip olunabilir.
Diş eti hastalıkları estetiği bozar

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.