Domuz gribinin takibi devam edecek

Domuz gribinin takibi devam edecek

Türkiye’de ilk domuz gribi vakasının geçen yıl 15 Mayısta tespit edildiği hatırlatılan açıklamada, pandemi sürecinde A (H1N1) gribine bağlı olarak 656 vatandaşın hayatını kaybettiği bildirildi.
Açıklamada, bu yılki mevsimsel grip aşısının üretimine, pandemi etkeni olan A (H1N1) virüsüne de etkili olacak şekilde başlandığı ifade edildi.
Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütünün, “Grip pandemisinde FAZ 6′nın kaldırıldığını, dolayısıyla pandemi döneminin sona erdiğini” ilan ettiği anımsatıldı.
Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘Domuz gribi salgınının sona erdiği’ne ilişkin açıklaması konusunda, daha önceden olduğu gibi pandemi sonrası dönemde de grip hastalığının takibine devam edileceğini bildirdi.
Aynı açıklamada, “Pandeminin sona ermesinin H1N1 virüsünün tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmediği; bu virüsün bir mevsimsel grip etkeni olarak önümüzdeki yıllarda etkili olmaya devam edeceği”nin de vurgulandığı kaydedildi

Hastalıktan en fazla 5 yaş altı çocuklarla 65 yaş üstündeki kişilerin etkilendiği, en fazla ölümün ise gençlerde görüldüğü belirtilerek, hayatını kaybedenlerin yaklaşık üçte ikisinin kronik hastalığı bulunanlarla gebe veya loğusalar olduğu kaydedildi.

Pandemi süresince 10 bin 700 kişinin takip ve tedavilerinin hastanelerde yatırılarak yapıldığı ifade edilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Sağlık sistemimiz pandemi sürecinde ortaya çıkan ek sağlık yükünü kaldırma konusunda başarılı olmuştur. Bu başarıda; yoğun bakım kapasitelerinin artırılması, özel grip poliklinikleri oluşturulması, vaka tespit ve tedavi şemalarının uygulanması, laboratuvar kapasitesinin artırılması gibi zamanında alınmış tedbirlerin yanında 2005 yılından beri sürdürülen hazırlık çalışmaları ile Kuş Gribi tecrübesinin de önemli katkısı olmuştur. Yine bu süreçteki başarılarda olağanüstü gayretle çalışan tüm sağlık çalışanlarının önemli payı vardır.”
Tüm dünyayla birlikte ülkede de pandemiyle mücadele kapsamında alınan en önemli tedbirin, erken dönemde pandemi aşısının temini ve vatandaşların kullanımına sunulması olduğu, aşılanma oranının, birçok gelişmiş ülkedekine benzer şekilde yüksek gerçekleşmediği belirtilerek, bağlantısı önceden yapılan aşılardan 6 milyon dozunun satın alındığı, bu aşıların 3 milyon dozunun kullanıldığı, 3 milyon dozunun da muhtemel virüs değişimlerine karşı tedbir amaçlı stoklandığı bildirildi.
Açıklamada, “Daha önceden olduğu gibi pandemi sonrası dönemde de grip hastalığının takibine devam edilecektir. Bu yılki mevsimsel grip aşısının üretimine, pandemi etkeni olan A (H1N1) virüsüne de etkili olacak şekilde başlanmıştır” denildi.
Bir önceki Uyku düzeninin cinsellik üzerine etkileri başlıklı konumuzda cinsel sorunlar, uyku apnesi ve uyku apnesi nedir hakkında bilgiler sunulmuştu.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.