Efor testi nasıl yapılır?

Efor testi nasıl yapılır?
Efor testinin riskli olması kalp hastalarının test esnasında bir hayli korkmasına neden olur.
Efor testi, kardiyolog doktor ve teknisyen tarafından uygulanan genel tarama testlerinden birisi olup, kalp hastalarının egzersizde başarılı olup olmadığının anlaşılması için uygulanan ve kalbin genel durumu hakkında bilgi veren bir testtir. Hasta tarafından getirilen, egzersiz için uygun ayakkabı ve kıyafetler giyilir. Hekimlerin risk için gerekli önlemleri almış olması son derece mühimdir.

 
Efor testine hazırlık, efor testi öncesi


Efor testinin yapılması için hastaların 3 saat hiç bir şey tüketmemiş olmaları gerekir.  Kullanılan ilaçların test günü alınıp alınmaması doktora sorulmalıdır
Hastanın göğsüne elektrotlar yerleştirilir, elektrotların yerleştirildiği bölgede çok hafif kızarıklar yada sızı meydana gelebilir.
 

Efor testi nasıl yapılır ?

 
Egzersize başlamadan önce hastanın EKG ve kan basıncı ölçülür. Hasta yürüme bandına çıkar; yürürken, koşarken yada bisikletin pedalını çevirirken EKG ve kan basıncı ölçümü devam eder. Hasta yürüme bandı üstünde tüm bunları yaparken kalbin elektriksel aktivitesi kayıt edilir ve bilgisayarda analiz edilir. Testin en büyük avantajı, EKG’de ortaya çıkmayan sorunların görülmesidir. Efor testinde artan iş gücüne karşı kalbin nasıl bir tepki verdiği gözlenir. Hedeflenen kalp hızına ulaşana kadar yada hasta devam edemeyeceğini söylediği ana kadar test devam eder.

Yürüme bandının hızı uzman hekim veya teknisyen tarafından belirli aralıklarla arttırılır. Test esnasında hastalarda geçici göğüs ağrıları, nefes daralmaları, çarpıntı veya baş dönmesi görülmektedir. Eğer ki hastada ciddi bir rahatsızlık gözlenirse teste son verilir.
 
Efor testi neden yapılır?


Kalp hastalarının kapasitelerine göre egzersiz programlarının düzenlenmesi, göğüste meydana gelen hastalıkların sebebinin öğrenilmesi, hastanın kullandığı ilaçların olumlu etki gösterip göstermediğinin anlaşılması yada daha önceden kalp krizi geçiren hastalarda meydana gelebilecek risklerin öğrenilmesi için yapılmaktadır.
 
Efor testi sonuçları: Efor testi esnasında hastada görülen göğüs ağrısı, kan basıncının düşmesi yada EKG değişiklikleriin sebebi, kalp tıkanıklığı olduğu düşünülmektedir.
Bir önceki Anjiyo nasıl yapılır? başlıklı konumuzda anjiyo, anjiyo ameliyatı ve anjiyo nedir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: efor testi nasıl yapılır, efor testi, efor testinden önce yapılması gerekenler, efor çekimi nasıl yapılır, tAM EFOR TESTİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.