EKOKARDİYOGRAFİ (KALP ULTRASONOGRAFİSİ) Faydaları

EKOKARDİYOGRAFİ (KALP ULTRASONOGRAFİSİ) Faydaları
Buna karşılık hava bu dalgala­rın yayılmasını yavaşlatır, kemikler ise hızlandırır; yayılma hızı havada saniye­de yaklaşık 350 metreye düşerken ke­miklerde saniyede 3.600 metreye ulaşır. Örneğin insan vücudunun yumuşak do­kularındaki yayılma hızı saniyede 1.500 metredir.
EKOKARDİYOGRAFİ (KALP ULTRASONOGRAFİSİ)
Ekökardiyografi sesüstü (ultrason) dalgaların vücut dokularından geçerek bu dokulardaki yoğunluk farklılıklarına göre yansıma özelliğine dayanan bir yöntemdir.
Bu yöntem aracılığıyla kalbin bütün bölümleri (duvarları, bölmeleri, kapak­lan) ve büyük damarlar (aort ve büyük atardamarlar) incelenebilir; aynca ka­nın bu yapılar içindeki akış hızı belirle­nebilir.
Sesüstü dalgalar insan kulağıyla algı­lanamaz. Sesüstü dalgaların yayılma hızı, geç­tiği ortama göre değişiklikler gösterir. Ama tıpkı ses dalgalan gibi bunlar da mekanik titreşimlerdir ve dal­ga hareketleri kurallan uyarınca yayılır­lar
İnsan kulağının işitemediği sesaltı (infrason) ve sesüstü dalgalarla işitebildiği ses dalgalan arasındaki fark, bun­ların titreşim sıklıklarında, yani fre-kanslanndadrr. Sesaltı dalgaların fre­kansı 16 Hz’ten düşüktür (Hz kısaltma­sıyla gösterilen hertz frekans birimidir ve saniyedeki titreşim sayısmı belirtir); sesüstü dalgalannki 20.000 Hz’ten yük­sektir. Normal insan kulağı titreşim sık­lığı saniyede 16.000-20.000 arasında değişen sesleri işitir.
UYGULAMA BİÇİMİ
Hasta sol kalçasının üzerine yaslanacak biçimde yatınlır; sol kolunu kaldırarak elini boynun arkasına koyar. Sesüstü dalgalan dokulara gönderen ve yankıla­rını toplayan mikrofon göğsün ön duva-nna, göğüs kemiğinin (sternum) kenarı­na, genellikle 3 ile 5′inci kaburgalar araşma yerleştirilir. Daha sonra mikro­fon aşağıya (kalp tepesine) ve yukanya doğru hareket ettirilerek bütün kalp ya­pıları dikkatle incelenir.
Ekokardiyografık incelemenin başa-nsı hastanın işbirliğine ve fiziksel özel­liklerine de bağlıdır. Hasta şişmansa, gö­ğüs duvarında biçim bozuklukları ya da amfizem, kronik bronşit gibi hastalıkları varsa ekografi net görüntü vermez.
UYGULAMA KOŞULLARI
Günümüzde ekokardiyografi kalpteki yapısal ve işlevsel bozukluklan ortaya çıkarmaya yönelik İnceleme yöntemleri arasında hastaya zarar ve ağn verme­yen başlıca uygulamadır.
Özellikle kalp boşluklanm birbirin­den ve büyük damarlardan ayıran kalp kapakçıklannın yapı ve işlevlerinin değerlendirilmesinde yararlıdır. Bu yön­temle kalp kapakçıklanndaki doğum­sal ve edinsel (temelde kalp romatiz­masına bağlı) yapı kusurları, iltihaplan­malar (endokardit), kalp dış zan hasta­lıkları (perikardit, perikart tümörleri), kalp kasındaki değişiklikler (yüksek tansiyona bağlı sol karıncık duvarı ka­lınlaşması) ve nedbe dokusu oluşumu tanınabilir.
Ekokardiyografi sonuçlarının yo­rumlanmasını güçleştiren bazı etkenler vardır. Bunların en önemlisi, kalbin sü­rekli hareket halinde bir organ olması ve gerek solunum çevrimi, gerek kalbin kasılıp gevşeme çevrimi sırasında akci­ğerler arasında farklı biçimler alması­dır. Aynca bazı olgularda kalp hastalığı ile akciğer hastalığı birlikte bulunabilir. Amfizem gibi göğsün anatomik yapısı­nı değiştiren akciğer hastalıklarının var­lığında ekokardiyografi sonuçlarının yorumlanması güçtür. Gene de kalp hastalıklarında ekokardiyografînin tam açısından sağladığı yarar, sınırlamaları­na ağır basar.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.