Gebelikte kordosentez işlemi

Gebelikte kordosentez işlemi

Kordosentez işlemi ile alınan kandan bebeğin karyotiplemesi yani genetik araştırması yapılabilir ayrıca bazı enfeksiyonları araştırmak için ya da bebeğin kan uyuşmazlığından ne kadar etkilendiğini değerlendirmek için yapılabilir.
Kordosentez, 18-20 gebelik haftalarında ultrason kontrolü altında özel bir iğne ile karın duvarından girilerek göbek kordonundan bebeğe ait kanın alınmasıdır.
En sık olarak, ailenin geç başvurması, daha önce uygulanan prenatal tanı yöntemlerinin başarısız olması veya şüpheli sonuç elde edilmesi, ultrason muayenesinde anomali saptanması gibi bebeğin kromozom yapısının hızla belirlenmesi gereken durumlarda ve kalıtsal kan ve metabolizma hastalıklarının tanısında uygulanır.

Gelişme geriliği olan bebeklerde kan gazlarının değerlendirilmesi, enfeksiyon hastalıklarının tanısı ve Rh uygunsuzluğu olan gebelikler diğer uygulama nedenleridir.
Diğer prenatal tanı yöntemlerine göre kordosentez daha ciddi komplikasyonlara yol açar.
Yine kan uyuşmazlığı bebekte anemiye yol açmışsa, anne karnındaki bebeğe kordosentez yöntemi ile kan nakli de yapılabilmektedir
Amnisenteze göre daha zor bir işlemdir. Bu yüzden sadece bu konuda deneyimli merkezlerde yapılır. Anne açısından en önemli problem kanama ve enfeksiyondur.
Uygulama sonrası bebekte ise kalp atımlarında yavaşlama, erken doğum, göbek kordonunda zedelenme gibi problemler görülebilir.
Bir önceki Kolay hamile kalmak için ne yapmak gerekir? başlıklı konumuzda bebek sahibi olmak, gebelik ve hamile kalmak hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: gobek kordonundaki kan hangi hastaliga iyi gelir, hamileyken gobek kordonundaki kan nasil gecer, kordosentezin faydasi

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.