Gebelikte tansiyon hastalığı Gebelikte tansiyon

Gebelikte tansiyon hastalığı Gebelikte tansiyon

Gebelik dönemi hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını düşünerek hareket edeceğiniz önemli bir zaman dilimi. Bu yazımızda gebelikte düşük tansiyonun zararları konusunda kısaca bilgiler vereceğiz sizlere …

 
Hamileliğin ilk 3 ayında gebelik hormonlarının damar sistemi üzerindeki etkisi ile tansiyon bir miktar düşebilir hatta çok az bilmen bir nokta da bu düşüsün kronik hipertansiyon dediğimiz gebelik öncesi hipertansiyonu olan hastalarda daha belirgin oluşudur. Bu dönemde bebeğin gelişimi yakından takip edilirken kendi sağlığınıza da son derece büyük önem vermelisiniz mutlaka. Birçok hamile kadında 120/80 m altındaki olçüm normaldir. Özellikle tansiyon düzeni en önemli konuların başında gelir
Eğer hamıleyseniz ve en az 3 ayrı zamanda yapılan ölçümlerinizde basıncınız (büyük tansiyon) 140 veya diyastolik basıncınız (küçük tansiyon) 90 çıkmışsa bu yüksek sayılmaktadır.
Kan basıncındaki irili ufaklı oynamalar nedeniyle eğer bir ölçümünüz yüksek çıkarsa bu ölçüm bir müddet sonra tekrarlanmalıdır. Böylelikle bunun normal ölçümünüz olup olmadığından emin olunur. En önemlisi de tansiyonunuz siz dinlendikten sonra ölçülmelidir.

Dikkat: Gebelikte tansiyon ölçümü muhakkak sağ koldan oturur pozisyonda ve uygun genişlikte manşon (tansiyon aletinin kola sarılan kısmı) kullanılarak yapılmalıdır, farklı tarzlarda örneğin yatarak sola uzanarak yapılan ölçümler çok yanıltıcı olabilir.
Eğer hamile kalmadan önce hipertansiyonunuz varsa büyük olasılıkla bunu diyet ve egzersizle kontrol altında tutmaya çalışıyorsunuz veya ilaç kullanarak duruma müdahale ediyorsunuz öyle degıl mı? Her ne şekilde olursa olsun hiper tansiyonu olan bir anne adayıysanız hamilelik surecinde neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Tam olarak bilmediğinizi varsayarak bazı noktaları vurgulamaya çalışalım
Gebeliğe Etkisi
Hipertansiyon bebeğinize besin ve oksijen sağlayan plasentadaki kan akımını azaltabilir. Yani diğer deyişle gerekli oksijen ve besinin bebeğinize ulaşmasını engelleyebilir. Bu da bebeğinizin büyümesini yavaşlatıp erken doğum olasılığını güçlendirebilir. Hipertansiyon ayrıca plasentanın erken ayrılmasına neden olabilir Çok ender de olsa ölümcül bazı sonuçları da beraberinde getirebilir. Aman lütfen dikkatli olun. Ayrıca bkz GEBELİKTE DÜŞÜK TANSİYON VE BAYILMA
Bir önceki Kürtaj Nedir? Kürtaj Olma İsteği Handi Durumlarda Kürtaj Yapılır? başlıklı konumuzda kürtaj, kürtaj nasıl yapılır ve kürtaj nedir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: gebelikte yüksek tansiyon belirtileri, hamilelikte tansiyonun önemi

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.