Gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır?
Marketlerden alınan ürünlerin son kullanım tarihine önem verilmesi gerekirken, Akdeniz Üniversitesi (A.Ü) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.
Özellikle bebeklerin, yaşlıların ve hamilelerin yani bağışıklık sistemi oldukça hassas olanları etkileyen zehirleme, sıcak yaz aylarında kalorisi yüksek, ağır, yağlı, karbonhidratlı gıdalardan dolayı kaynaklanabiliyor.
Zehirlenmenin önlenmesi için bilinçli olunması gerekirken, ürünlerin muhafaza edilmelerine oldukça önlem verilmelidir. Dr. Sıcak yaz aylarında zehirlenmenin önüne geçilmesi için genellikle sebze ve meyve tüketilmesi gerekken, yaz aylarında zorunlu kalınmadıkça et, süt, yumurta, tavuk, balık ve yumurtayla katkılanmış besinlerin tüketimi de gerçekleştirilmemeli
Ayhan Topuz; : “Marketten -18 santigrat derecede dondurulmuş ürün alınıyorsa, yine aynı ürün evde -18 santigrat derecede muhafaza edilmeli. Genelde kişi, buz dolabından ürünü alıyor ve çözülsün diye sıcak bir ortama bırakıyor. Uzun süre sıcakta bekleyen ürün, mikroorganizmaların çoğalmasına ve toksin üremesine neden oluyor. Ürün toksin ürettiği için biz daha sonra ne kadar pişirsek de zehirlenmeye yol açıyor.” dedi.
Zehirlendiğimiz nasıl anlaşılır?

Gıda zehirlenmelerinde genellikle bulantı, kusma ve ishal gibi üç ana belirti ön plana çıkmakta olup, ileri aşamalarda ise ateş, baş ağrısı, karın krampları gibi belirtiler görülmektedir. Zehirlenme belirtileri, tüketilen gıda grubuna ve mikroorganizmanın cinsine bağlı olarak 30 dakika sonra da görülebilirken, belirtiler 72 saate kadar uzayabilmektedir. Zehirlenmenin hafif seyrettiği koşullarda, bulantı olduğu takdirde çözümün bir sağlık kuruluşuna gitmenin olmadığını belirten Topuz, “vücut bir mikroorganizmayı, toksini aldığı zaman bunları atmak isteyecektir. Bunu da ya Kusarak yapacak ya da ishalle atacak. Bu yüzden birden bulantıyı kesmenin, ishali bastırmanın çareleri aranmamalı” dedi.
Zehirlenme belirtilerinin iki günden fazla seyrettiği zaman problem olduğunu belirten Topuz, “böyle durumlarda kişi bir an önce bir sağlık kuruluşuna gitmelidir. Ayrıca hemen hekime başvurulması gereken kanlı ishal, ishalle beraber yoğun boyun ağrıları ve şiddetli ateş gibi durumlar da hekime gitmeyi gerektiren durumlardır” ifadesini kullandı.
Bir önceki Ramazan bayramı ve sonrasında sağlıklı beslenme başlıklı konumuzda ramazan ve ramazanda sağlıklı beslenme hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: balık zehirlenmesi kaç saatte belli olur, insan zehirlendiğini nasıl anlar, balıktan zehirlendiğini nasıl anlarsın, gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır, gida zehirlenmesi kendiliğinden gecermi

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.