Göz Hastalığı Gece Körlüğü Gece Körlüğü Nedenleri Ve Tedavisi

Göz Hastalığı Gece Körlüğü Gece Körlüğü Nedenleri Ve Tedavisi

Halk arasında tavuk karası olarak isim verilen gece körlüğü A vitamini eksikliğinin sebep olduğu bir göz hastalığıdır. Beyne giden sinirlerin işlevlerini tam anlamıyla yapamamasından oluşan rahatsızlık, genetik ve ilerleyici özelliğe sahiptir.. Kişi bulanık görür ve cisimleri seçemez.

 
Hasta olan kişinin, yoğun ışıkta, loş bir ortamda, gece alacakaranlık gibi ortamlarda gerektiği kadar görememesiyle gelişir.
Gece körlüğü küçük yaşlarda pek belirgin olmasa bile yaşa bağlı olarak gelişir
Hücre ölümü durana kadar ilerleyen hastalık belli bir zaman sonra körlüğe neden olur.
Gece Körlüğü Nedenleri
Gözün arka kısmında iki çeşit alıcı bulunur.
Koni biçimli hücreler
Çomak biçimli hücreler
Görevi renkleri ve detayların algılanması olan koni biçimli hücreler gözün ağ tabaka merkezinde birikir ve sadece parlak ışıkta uyarılır. Bu bölümün etrafındaysa çomak biçimli hücreler yer alır ve düşük ışıkta dahi nesnelerin görülmesini sağlar.
Çomak hücreler, gece görmeyi sağlayan rodopsin pigmentinin barındırır. Rodopsin ışığa duyarlı bir pigmenttir. Harekete geçirildiği zaman gece görmeyi sağlar. Bu pigmenti harekete A vitamini geçirir. Bu yüzden A vitamini eksikliği gece körlüğünün en büyük sebebidir. Gece körlüğünün diğer bir nedeni ise genetik yatkınlıktır.

Gece Körlüğü Belirtileri
Gece körlüğünün birçok belirtisi vardır. En önemli belirtisi ise karanlıkta net görememektir. Öncelikle karanlıkta meydana gelen görme zorluğu belli bir süre sonra loş ışıkta kendisini gösterir.
Gözün etraf da olup biteni yeteri kadar algılamaması sonucunda gündüz etrafa çarpmalar, takılma e düşmeler meydana gelir.
Gece körlüğünün diğer belirtileri ise ;
1- Konsantrasyon bozukluğu
2- Işık çakması ve etrafın parlaması
3- İleri derece astigmat ve miyop
Gece Körlüğü Tedavisi
Gece körlüğünün teşhis edilebilmesi için göz dibi, göz alanı ve erg tetkikleri yapılır. Göz dibi muayenede hücre bozulmaları bulunur. Sonra çevresel görmenin ne kadar daraldığını gösteren görme alanı muayenesi yapılır. Gece körlüğünün kesin bir tedavisi yoktur. A vitamini ve omega 3 takviyesiyle rahatsızlığın ileriye gitmesi önlenir.
Bir önceki Göz Hastalıkları Göz Hastalıkları Nedeni Ve Göz Hastalıkları Tedavileri başlıklı konumuzda göz hastalığı, göz hastalıkları ve göz hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: gece körlüğü tek gözde olurmu, göz gece körlüğü değerleri, geç algılama hastalığı tedavisi, tek gözde gece körlüğü, gece körlüğü gen tedavisi

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.