Göz tansiyonu körlüğe neden olabilir

Göz tansiyonu körlüğe neden olabilir

Göz tansiyonu görüntüleri gözden beyne taşıyan göz sinirinin hastalığıdır.
Göz tansiyonu özellikle ileri yaşlarda görme kaybına neden olan önemli bir hastalıktır. Erken tedavi edilirse glokoma bağlı görme kaybı önlenebilir. Göz içi basıncı normalin üstüne çıktığında glokom gelişir. Yüksek basınç göz sinirine baskı yaparak tahribat oluşturur

Glokom göz sinirlerinin hastalığıdır. Göz siniri görüntüleri beyne taşır. Göz siniri içerisinde binlerce ince tel bulunan bir elektrik kablosu gibidir. Glokomda bu sinirler zarar gördüğü için görme kaybı oluşur. Genellikle göz sinirinde ileri derecede tahribat ortaya çıkmadan fark edilmez ve geç teşhis edilir. Göz siniri tamamen zarar görürse körlük ortaya çıkar.
Erken teşhis ve tedavi göz siniri hasarını ve buna bağlı körlüğü önlemede en önemli noktalardır.
Göz tansiyonu nasıl oluşur?
Aköz humor denilen şeffaf bir sıvı gözün içine ve gözün dışına akmaktadır. Bu sıvı göz dışındaki gözyaşı tabakasının bir parçası değildir. Göz içi sıvısının akışını musluğu her zaman açık olan bir lavabo gibi düşünebilirsiniz. Su borusu tıkanırsa su lavaboda birikir ve basınç yükselir. Gözden çıkış kanalı tıkanırsa göz içindeki basınç artar ve buna bağlı olarak göz sinirinde zedelenme oluşur.
Göz tansiyonu çeşitleri nedir?
Açık Açılı Göz Tansiyonu
Bu en sık görülen glokom tipidir ve yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkar. Göz sıvısının akışı zamanla yetersiz hale gelir ve göz içindeki basınç kademeli olarak yükselir. Basınç artışı göz sinirinde tahribat yaparsa Açık Açılı Glokom ortaya çıkar. Yetişkinlerde görülen glokomun %90’ından fazlası Açık Açılı Glokomdur.
Açık açılı glokomda görme kaybı çok yavaş ortaya çıkar ve ağrı görülmez. Bu nedenle genellikle göz sinirinde ciddi bir hasar gelişmeden fark edilmeyebilir.
Kapalı Açılı Göz Tansiyonu
Gözdeki kanal sistemi bazen tamamen tıkanabilir. Küvet içinde yüzen kâğıt parçalarının birden dibe çökerek küvetin çıkışını aniden kapatması gibidir. Göz içinde iris çıkış kanalını kapatarak göz içi basıncını yükseltir.
Basıncın aniden yükseldiği durumlara Akut Açı kapanması Glokomu denilir ve şu belirtiler görülür:
– Bulanık görme
– Şiddetli göz ağrısı
– Baş ağrısı
– Işık etrafında haleler
– Bulantı ve kusma
Bu belirtiler olduğunda acil olarak doktorunuza ulaşınız. Bu durum tedavi edilmezse açı kapanması glokomuna bağlı körlük ortaya çıkabilir. Bu durumun daha sinsi ve ağrısız bir diğer tipine kronik açı kapanması glokomu denir.
Göz tansiyonu nasıl teşhis edilir?
Göz tansiyonunu teşhis etmede en iyi yol düzenli göz kontrolleridir. Göz tansiyonunu teşhis etmek amacıyla şu incelemeler yapılır:
– Göz tansiyonu ölçümü (Tonometri)
– Göz içi açıların muayenesi (Gonyoskopi)
– Görme siniri muayenesi (Oftalmoskopi)
– Görme alanı testi (Perimetri)
Göz tansiyonu riski kimlerde vardır?

Göz içi basıncının yüksek olması sizde glokom olduğu anlamına gelmez. Bunun yanında diğer bütün bilgileri değerlendirerek glokom riskiniz değerlendirilmelidir.
Glokom riskinin arttığı en önemli durumlar şunlardır:
– İleri yaş
– Miyopi
– Ailenizde göz tansiyonu varsa
– Göz yaralanmaları
– Geçirilmiş şiddetli kansızlık veya şok
– Siyah ırk
Bütün bu durumlar değerlendirilerek glokom tedavisine gerek olduğuna karar verilir veya glokom ihtimaline karşı düzenli takipler yapılır. Glokom gelişme ihtimali normalden daha fazlaysa düzenli muayeneler gerekir böylece göz sinirinde tahribat ortaya çıkmadan erken teşhis yapılmış olur.
Göz tansiyonu nasıl tedavi edilir?
Göz tansiyonuna bağlı tahribat tekrar düzelmez. Tedavide kullanılan ilaçlar, damlalar, lazer ve ameliyatlar sadece mevcut hasarın ilerlemesini yavaşlatır veya engeller. Glokomun her çeşidinde görme kaybını engellemek amacıyla düzenli muayeneler oldukça önemlidir. Siz farkında olmadan glokom kötüye gidebileceği için zaman içinde tedavinizin değiştirilmesi gerekebilir. .
Damla tedavisi
Glokom genellikle damlalarla kontrol altına alınabilir. Bu damlalar ya göz sıvısı yapımını yavaşlatarak veya göz sıvısının dışarı akışını artırarak göz basıncını düşürürler. Düzenli ve devamlı olarak kullanıldığında bu ilaçlar etkili olur.
Glokom ilaçlarının bazı yan etkileri ortaya çıkabilir:
– Batma
– Kanlanma
– Bulanık görme
– Baş ağrısı
– Nabız veya solunumda değişiklik
Lazer tedavisi
Lazer tedavisi glokomun farklı tiplerinde etkili olabilir. Lazer genellikle 2 şekilde kullanılır:
Açık açılı glokomda basıncı kontrol etmek amacıyla göz açısına lazer uygulanır. Açı kapanması glokomunda lazer kullanılarak iriste delikler açılır ve böylece göz sıvısının göz açısına akışı kolaylaştırılır.
Ameliyatla tedavi
Glokomu kontrol etmek amacıyla ameliyat gerektiğinde göz sıvısının gözden dışarı akışını kolaylaştırmak amacıyla yeni akış kanalları oluşturulur. Yeni kanallar basıncın düşmesine yardımcı olur.
Tedavide sizin rolünüz nedir?
Glokom tedavisinde siz ve doktorunuz bir ekip olarak çalışırsınız. Doktorunuz ilaç reçete edebilir bununla birlikte tedavinin başarısı size de bağlıdır. Doktorunuzla görüşmeden ilaçlarınızı kesinlikle değiştirmeyin veya bırakmayın. Değişikliklerin tespiti için düzenli muayene ve testler göz sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Tedavideki katkınızı her zaman aklınızda tutunuz.
Göz tansiyonunda görme kaybı nasıl önlenir?
Göz tansiyonuna bağlı olabilecek görme kaybını engellemenin tek yolu düzenli göz kontrolleridir.
Ailenizde göz tansiyonu varsa, ciddi bir göz yaralanması geçirmişseniz veya kortizon kullanıyorsanız her 1-2 yılda 1 defa göz kontrolü yapılmalıdır. Op. Dr. M. Erman Emre

Bir önceki Göz damlası orucu bozar mı? başlıklı konumuzda göz damlası, göz damlası orucu bozar mı ve göz hastalıkları hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: glokom nasıl önlenir

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.