Gripten korunmak tedaviden daha önemli

Gripten korunmak tedaviden daha önemli

Nezle ile grip belirtileri iyi tahlil edilerek birbiriyle karıştırılmamalı ve yapılacak tedavi buna göre belirlenmelidir.
Gribi, influenza denilen virüsün, solunum yolu ile insan vücuduna girerek, özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başlarında salgınlar yapan bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlayan Avrupa Şafak Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon hastalıkları Uzmanı Prof. Her iki rahatsızlıkta da yatak istirahatı ve şikâyetlere yönelik destekleyici tedavi yapılmalıdır. Dr. Aziz Hacıbektaşoğlu, grip hakkında şu bilgileri verdi:
“Nezle, diğer ismiyle soğuk algınlığı, nezle virüslerinin yaptığı, sürekli burun akıntısı, hapşırma, öksürme, gözlerde, boğazda yanma hissiyle seyreden, genellikle ateşsiz seyreden bir üst solunum yolu enfeksiyonudur

Hastalık 3-7 günde kendiliğinden düzelmekte, genellikle hastalık ayakta geçirilmektedir. Hâlbuki grip, hastayı yatağa düşürecek şiddette şikâyetlerle seyreder. Bu şikâyetler 40 dereceye varan yüksek ateş, genel vücut kırgınlığı, şiddetli bel, eklem ve kas ağrıları, baş ağrısı ve aşırı halsizliktir. Hastalığın bu özellikleri nedeniyle halk arasında grip paçavra hastalığı olarak da tanımlanır.
Gribin bulaşması ve grip tedavisi
Grip de nezle gibi hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda, hapşırma ve öksürme yoluyla ve virüs bulaşmış ellerle temas (örneğin tokalaşma) sonrasında kolaylıkla bulaşır. Yatak istirahatı ve ortaya çıkan şikâyetleri azaltmaya yönelik destekleyici tedaviler yanında doktor gerek görürse, komplikasyonlara yönelik tedaviler verilir. Grip ve benzeri hastalıklarda antibiyotiklerin hiç faydası yoktur. Tersine çok ciddi sakıncaları olabilir. Hiçbir antibiyotik doktora danışmadan alınmamalıdır.

Grip bazı kişilerde ağır seyreder
Sağlıklı insanlarda grip, 1 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Ancak bazı kişilerde, örneğin vücut direnci zayıf durumlarda olan kronik hastalığı olanlar, kalp-akciğer hastalığı olanlar, yaşlılar, şeker hastaları, vb. olanlarda; pnömoni (zatürree) menengoensefalit (beyin iltihabı), miyokardit (kalp kası iltihabı) gibi ciddi ve ağır bir şekilde seyredip ölümle sonuçlanabilecek hastalıklar görülebilir.
Sağlıklı kişilerin alacağı koruma tedbirleri şunlar:
– Sonbahar-kış aylarında uygun giyim ve beslenmeye dikkat edilmesi,
– Terli kalınmaması,
– Bol sebze-meyve tüketilmesi,
– Vücut direncini düşüren ve kolayca hasta olmamızı sağlayan etkenlerden uzak durulması; aşırı yorgunluk, alkol, sigara, az ve düzensiz uyku, düzensiz ve tek yönlü beslenme.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: Vucut direncinin duşmesi, vücut direncinin düsmesi belirtileri, direnç düşmesi, grip vücut direncinin ani düşüşü, vücut direnci düşüklüğü belirtileri

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.