HAMİLELİĞİN SÜRESİ VE DÖNEMLERİ Faydaları

HAMİLELİĞİN SÜRESİ VE DÖNEMLERİ Faydaları
Doğumun gerçekleştiği gün ise hamileliğin bittiği gündür. Hamilelik süresi son adet kanamasının ilk gününden başlayarak hesaplanır.
HAMİLELİĞİN SÜRESİ VE DÖNEMLERİ:
Hamilelik yaklaşık olarak 280 gün, yani 40 hafta sürer. Diğer bir anlatımla, son adet kanamasının ilk gününden başlar ya da yumurtlamadan 2, döllenmeden ise yaklaşık 3 hafta önce hamilelik süresi hesaplanmaya başlanır. Bu ise 9 ay 10 giin gibi yaklaşık bir süreye uyar
Her bir ayda 4 hafta bulunduğu kabul edildiğinde, hamilelik son görülen adet kanamasının ilk gününden başlayarak 280 gün ya da 10 ay sürer. Bunların her birine “Lunar month” Hamileliğin 8. haftasında cenin 22-24 mm boyundadır. Ancak hamileliğin bu döneminde anne karnındaki canlı, bir insanı andırmaya başlar. Kafası gövdeye oranla büyüktür ve parmaklar görülebilir. Döllenmeden sonraki 8. haftada ya da hamileliğin 10. haftasında cenin dönemi son bulur. Bu sırada cenin 4 cm boyuna ulaşmıştır. Hamileliğin 10. haftasmdan sonraki dönem artık dölüt (fetus) dönemidir. Hamileliğin 3. “Lunar ay”ında, yani 12. haftanın sonunda, dölüt 7-9 cm boyuna ulaşır. Bu dönemde büyümüş olan rahim, karından muayeneyle “Simfizis pubis”in hemen üstünde elle hissedilebilir. Dölütün iskelet sisteminde çok sayıda kemikleşme odakları görülebilir. Dış cinsel organlar biçim olarak dişi ya da erkek yönde belirgindirler.
Hamileliğin 4. “Lunar ay”ında dölüt 13-18 cm boyuna ve 100 gr ağırlığına ulaşır. 5. “Lunar ay”ın sonu, yani 20. haftanın sonu, hamileliğin tam ortasıdır. Bu dönemde rahimin “Fundus” adlı dip bölümü (en üst bölümü) hamile kadının göbek çukuru düzeyine yükselmiştir. Anne çocuğun hareketlerini (tekmeleme olarak bilinir) hisseder. Çocuğun kalp sesleri “Fetoskop” denilen bir dinleme aygıtıyla işitilebilir. Çocuğun kafasında yer yer saçlar belirir. Tüm vücudu ise “Lanugo tüyleri” denilen tüylerle kaplıdır. Bu dönemde dölüt 300 gr’dan biraz daha ağırdır.
6. “Lunar ay”da, yani 20-24 hafta arasında, dölüt 600 gr ağırlığına ulaşır. Bu dönemde doğan bir dölüt bir süre solunum yapabilir. Ancak daha sonra ölür.

7. “Lunar ay”da, yani 24-28. haftada, dölüt 37 cm boyuna ve yaklaşık 1000 gr ağırlığa ulaşır. Derisi “Verniks kazeoza” denilen peynir gibi yağlı bir maddeyle kaplıdır. Bu dönemde doğan dölüt kol ve bacaklarını oynatabilir. Çok zayıf bir sesle ağlayabilir. Ancak yoğun bir tıbbi bakımla yaşamlarını sürdürebilirler.
8. “Lunar ay”da çocuklar 42 cm boya ve 1700 gr ağırlığa erişmiştir. Bu dönemde doğduğunda yoğun tıbbi bakımla ya satılabilir.
9. “Lunar ay”da, yani 32-36. haftalar arasında, dölüt 47 cm boya ve 2500 gr ağırlığa ulaşır. Bu dönemde doğan çocukların, uygun bir bakımla yaşayabilme olasılıkları çok yüksektir.
10. “Lunar ay” sonunda, yani 40. haftanın sonunda, dölüt 50 cm boy ve yaklaşık 3400 gr ağırlığa ulaşır. Artık çocuk her an doğabilir ve hamile kadın doğum sancıları sonunda her an anne olabilir.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.