HAMİLELİK BOYUNCA KADININ BAKIMI DOĞUM ÖNCESİ BAKIMI Faydaları

HAMİLELİK BOYUNCA KADININ BAKIMI DOĞUM ÖNCESİ BAKIMI Faydaları

HAMİLELİK BOYUNCA KADININ BAKIMI DOĞUM ÖNCESİ BAKIMI: Hamilelik, en az iki canlının yani anne ile çocuğunun yaşamını ilgilendiren bir dönemdir. Bu dönemde her ikisinin de sağlığının en iyi koşullarda korunması gereklidir. Doğum öncesinde hamile kadının düzenli olarak bir kadın – doğum uzmanının bakımına girmesi yararlıdır, Böylece hamilelik bütün yönleriyle yakından izlenmiş olur. Bu nedenle doğum öncesi bakım gerek anne gerekse çocuk için son derece önemlidir. İlk yedi ayda anormal bir gelişine olmadıkça, kadının ayda bir doktoruna gitmesi önerilir
7. aydan son aya kadar da, 15 günde bir doktoruna gözükmesi doğru bir davranış olur. Son ayda ise haftada bir kez doktora başvurmak gerekir. Hamilelik sırasında beslenme rejimi de çok önemlidir. Bu dönemde annenin bazı besin maddelerine, vitaminlere ve madenlere olan gereksinimi artar. Ancak bazı kadınlar, taşıdıkları çocuğun iyi gelişmesi için çok yemeleri gerektiğini düşünürler ve aşırı bir beslenmeye girerler. Bunun sonucu olarak da aşırı küo alırlar, şişmanlarlar. Şişmanlık ise doğum olayını ve hamileliği güçleştirir. Kadının hamilelik sonuna kadar 11 kilo alması normaldir. Bunun 1 kilosunu ilk üç ayda, 5′er kilosunu ise ikinci ve üçüncü üç aylarda alması gerekir. Hamilelik sırasında anne adayı istediği besinden istediği kadar yiyebilir. Ancak aşırıya kaçmamayı da unutmamalıdır. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde gerekli besin maddelerinin, vitamin ve madenlerin miktarı (162 cm boyunda ve 58 kg ‘hk bir kadın için) yukarıdaki tabloda verilmiştir. Hamilelik sırasında annenin artan demir gereksinimi yalnız besinlerle karşılanamadığından, anneye günde 30 – 60 mg demir sağlayan demir ilaçlarının verilmesi gerekir. Hamilelik süresince kadının az hareket etmesi gibi bir kural yoktur. Yorucu ve şiddetli olmaması koşuluyla, günlük alışılmış hareketler yapılabilir. Hatta hamilelik sırasında yapılacak uygun beden hareketleri, hamileliği ve doğumu kolaylaştırabilir. Bu hareketleri çizimlerde şematik olarak gösteriyoruz. Eğer hamileliğin gidişi normalse ve de kadının eğer mesleği varsa bunu sürdürmesinde bir sakınca yoktur. Ancak gün içinde daha çok dinlenme araları vermelidir. Hamilelik eğer normal seyrediyorsa yolculuğa çıkmaya engel değüdir. Uzun uçak yolculukları bile yapılabilir. Ancak kadının 1-2 saatte bir, uçak içinde yürümesi gerekir. Hamile kadın rahat elbiseler giymelidir. Uygun bir sutyen kullanması yararlıdır. Korse takmaması Önerilir. Geniş tabanlı, alçak ve rahat ayakkabılar giymelidir. Hamilelik döneminde, banyo alma konusunda hiç-hir sınırlama yoktur. Ancak düşmemek için çok aıKkat edilmelidir. Normal seyreden hamileliğin son 6-4 haftasına kadar kadının eşiyle cinsel ilişkide bulunmasının hiçbir sakıncası yoktur. Bu konuda gereksiz korkulara ve gerilimlere kapılmamak gerekir.

Hamilelik sırasında zaman zaman meme başlarına yumuşatıcı kremlerin sürülüp hafif masajların uygulanmasında yarar vardır. Eğer varsa, sigara alışkanlığından vazgeçilmelidir. Günde kaç sigara içilmeli? Bu konuda bir ölçü vermek güçtür. Ancak sigaranın hiç içilmemesi-ni öneniriz. Hamileliği sırasında sigara içen kadınların daha düşük kilolu çocuklar doğurdukları saptanmıştır. Ölü doğumlar ya da yeni doğum Ölümlerine daha sık rastlanmaktadır. Bu gibi annelerin çocuklarında okuma ve matematik yeteneklerinin geciktiği de ileri sürülmüştür. Hamilelik sırasında fazla olmaması koşuluyla, zaman zaman alkollü içkiler alınabilir. Bunun ne anneye ne de çocuğa zararı dokunur. Ancak alkolik hamilelerin sakat ve/veya geri zekah çocuk doğurma tehlikeleri vardır. Hamilelik boyunca hiçbir ilacın ve vitaminin doktora danışılmadan kullanılmaması gerekir.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.