HAMİLELİK KUŞKUSU YARATAN BELİRTİ VE BULGULAR Faydaları

HAMİLELİK KUŞKUSU YARATAN BELİRTİ VE BULGULAR Faydaları
Ancak adet görememenin çeşitli nedenleri vardır. Bunu izleyen ikinci ayda da adet kanamasının görülmemesi, bu kuşkuyu güçlendirir.
Adet kanamasının en az 10 gün gecikmesi hamilelik olasılığım düşündürür.
HAMİLELİK KUŞKUSU YARATAN BELİRTİ VE BULGULAR: Hamilelik kuşkusu doğuran belirti ve bulguları iki grupta inceleyebiliriz:
A) Olası hamilelik işaretleri:
1) Adet kanamasının (menstürasyon) görülmemesi [adet gecikmesi, rötarı).
2) Deri renginin koyulaşması ve karın derisindeki hamilelik çizgilerinin belirmesi
3) Vagina mukozasının renginin koyulaşması
4) Memelerdeki değişiklikler
B) Olası hamilelik belirtileri:
1) İdrar etmede güçlük ya da sık idrar yapma

2) Bulantı, kusma
3) Halsizlik
4) Çocuk hareketlerinin hissedilmesi
5) Besinlere karşı değişen istek
Bunlar arasında en sık rastlanan neden hamile kalma korkusuyla ya da
diğer psikoljik etkenlerleovülasyonun (yumurtlama] olmamasıdır.Müzmin hastalıkların seyri ve/ veya çevre değişiklikleri de ovülasyonu bir süre geciktirebilir. Böylece adet kanaması da olmaz ve kadın hamilelikten kuşkulanır. Adet görmemenin nedenleri bir önceki bölümde anlatılmıştır. Deri renginin koyulaşması, karın ön duvarında dikine ve pembe renkli hamilelik çizgilerinin belirmesi hamilelik kuşkusu doğuran diğer etkenlerdir.
Vagina mukozasının koyu kırmızı-mor bir renk kazanması vagina dokusunda artan kana bağlıdır. Memelerin büyümesi, kolostrum denilen süte benzer bir sıvının meme uçlarından akması, memelerin sızlaması hamileliği düşündürür. Hamilelik nedeniyle rahmin (Uterus) büyümesi mesaneye baskı yapar. Bu da kadının sık sık idrara çıkmasına neden olur. Bulantı, kusma genellikle hamileliğin 6-12. haftaları arasında görülür. Hamileliğin 20. hafta dolaylarında çocuğun hareketleri anne tarafından duyulmaya başlanır. Bu hareketler “Tekmeleme” olarak bilinir. Hamile kadınların kolay yoruluyor olmaları da özgün olmayan bir bulgudur. Bu bölümde belirttiğimiz değişiklerden hiçbiri hamileliği kesin olarak teşhis ettirmez.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.